Política

El PSC intenta no quedar-se sol amb el PP en la resposta al TC

Els socialistes observen amb incomoditat la seva absència a la manifestació i Nadal evita tornar a criticar explícitament la marxa

El PSC està observant amb incomoditat creixent la seva possible absència a la manifestació contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, donat que situarà els socialistes sols al costat del PP en aquest episodi de gran transcendència política. La direcció del PSC ha començat a reaccionar per no quedar aliniada amb els populars amb una consigna rotunda: la resposta a la sentència ha de correspondre al govern i ha de ser liderada pel president José Montilla.

El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, representant de l’ala catalanista del PSC, va aprofitar ahir una entrevista a RAC 1 per llançar aquest missatge. “Qui haurà de prendre la iniciativa un cop es conegui la sentència, sigui la que sigui, és el president de la Generalitat i el seu govern. Hauran de liderar la reacció social, política i institucional, i posar de manifest quin és el punt de vista de Catalunya sobre aquesta sentència”, va remarcar.

Proposta de Maragall
El PSC ha observat amb gran recel des de bon començament la manifestació contra el TC, tot i que va ser proposada per l’expresident Pasqual Maragall i la iniciativa posteriorment va ser recollida per Òmnium Cultural. En l’intent de frenar la proposta i criticar-la, com han fet Montserrat Tura, José Zaragoza i David Pérez, els socialistes han acabat anant de la mà del PP i de Ciutadans.

Per no caure en el mateix error, Nadal va declinar ahir pronunciar-se obertament contra la manifestació, tampoc en la versió preventiva que proposa el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod, coincidint amb l’Onze de Setembre. Només ho va fer de manera indirecta amb un sil·logisme. “M’importa molt més que els trens funcionin com una manifestació explícita i tangible d’autogovern, i no m’interessa gaire el procés del TC fins que no hi hagi la sentència”, va dir per espolsar-se el ferro roent.

Segons l’estratègia del PSC, un cop aparegui la sentència, el primer a pronunciar-se ha de ser el mateix Montilla. El president ha de convocar llavors les forces polítiques i els agents socials, i intentar donar una resposta unitària de Catalunya “respecte a l’afirmació i l’aprofundiment de l’autogovern”, en paraules del mateix Nadal.

Artur Mas va manifestar fa poc que està a favor d’aquesta cimera de líders polítics, però és evident que allà cadascun d’ells portarà els seus posicionaments i que una sortida unitària és extremadament difícil. Per al PSC la reacció hauria de posar el llistó a un nivell excessivament baix per al projecte nacionalista que defensen CiU i ERC, encara que en la inestable política catalana no es pot donar res per totalment definitiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.