Política

José Zaragoza: “Oferim als ciutadans un govern en solitari del PSC”

El secretari d’organització i finances del PSC assegura que el TC "té legitimitat legal però no té credibilitat. Seria millor que la sentència de l’Estatut la dictés un tribunal nou”

José Zaragoza veu el tripartit prou cohesionat, malgrat les friccions de les darreres setmanes. Tot i així apunta que l’objectiu del PSC per a les properes eleccions és governar sols. Considera que haver de negociar amb socis és complicat i difícil.

Els últims dies hem vist episodis de divisió entre els socis del govern, com per exemple amb l’impost de successions, la ILP dels toros o la llei de vegueries. El tripartit està cohesionat?
Com deia el president Montilla, de les dues mil votacions que s’han fet al Parlament en aquests darrers tres anys, només en una han votat diferent els socis de govern. Això és una excepció a Europa. Jo crec que és un executiu prou cohesionat i que té, a diferència dels governs anteriors que improvisaven sobre la marxa, un pla de govern penjat a la xarxa on es concreta tot el que s’ha de fer. Ara bé, això no vol dir que els tres partits hagin de pensar igual, perquè són partits diferents. Si penséssim igual aniríem junts dins la mateixa candidatura. El que és contradictori és el que fa CiU, que van junts en coalició però defensen coses diferents en temes com l’avortament o les consultes.

Però és evident que ICV ha volgut marcar perfil propi a un any de les eleccions. ¿No creu que això en any electoral s’accentuarà?
La negociació entre partits no és cap problema si al final s’arriba a acords i es prenen decisions. És un fet positiu. El que és negatiu és bloquejar les propostes per interès partidista, com ha passat amb CiU en la llei de successions. El senyor Artur Mas, quan era conseller en cap l’any 2003, es va declarar en contra de suprimir l’impost de successions a proposta del PP. Deia que era una idea demagògica. Es mou per interès de partit i per això perjudica el govern de Catalunya.

Creu que hi haurà noves friccions amb el debat territorial?
Amb aquesta iniciativa el govern demostra tenir prou valor per afrontar un debat complicat sotmès a sensacions més emocionals que racionals. Aquest país necessita una nova divisió territorial per superar la divisió provincial, i aquest és un projecte del PSC de tota la vida. Nosaltres afrontem els problemes amb valentia, mentre que l’oposició els va posposant.

Posats a ser valents, hi haurà també llei electoral?
Aquesta qüestió no depèn del govern, sinó del Parlament, amb l’agreujant que requereix una majoria qualificada, la qual cosa vol dir que cal el suport de l’oposició. I CiU no està disposada a fer una llei més proporcional. El PSC reivindica el concepte un ciutadà, un vot. I alguns reivindiquen que el vot de la gent de Barcelona valgui menys. En aquest debat estem disposats a arribar a punts en comú. La proposta dels experts de Governació no és la nostra, però ens sembla una molt bona proposta. El PSC defensa el model electoral alemany, mentre que CiU també el reivindica però en veritat defensa el model rus que dóna el poder al senyor Putin. Amb el model alemany autèntic CiU tindria 46 diputats, mentre que amb el sistema rus en tindria 70.

O sigui que pinta malament.
Depèn de la ponència parlamentària i el PSC té voluntat de pacte. El problema és que el sistema actual permet que un partit guanyi en vots i perdi en escons. Un sistema electoral en cap cas pot invertir la voluntat popular. Això és una cosa que pot passar també a Espanya, i el dia que passi hi haurà també un debat sobre el model electoral espanyol.

Si totes les enquestes diuen que els catalans són de centreesquerra i catalanistes, per què el tripartit té tants problemes per consolidar-se?
El govern té un problema de conjuntura política perquè és un govern ambiciós. Si tens un govern, com tenia CiU, que té poca ambició i que fa quatre coses sense molestar ningú, es genera un espai de comoditat. Per contra, si el govern afronta els problemes de Catalunya, com les infraestructures, el finançament o l’Estatut, és normal que hi hagi reaccions. El sistema mediàtic català està molt imbricat amb el sistema mediàtic espanyol, i això ha generat molta hostilitat contra Catalunya perquè hem entrat a discutir coses molt importants.

¿Un possible tercer tripartit podria mirar de consolidar-se amb una propera legislatura més tranquil·la?
Nosaltres aspirem a governar sols. És la nostra voluntat. Si hem treballat en aquestes dues legislatures amb molta intensitat és per governar sols. El nostre objectiu fonamental és governar sols per aplicar el nostre programa. No volem governar amb pactes amb ningú, perquè haver de negociar amb socis és complicat i difícil i moltes vegades es fan coses que no són exactament les que un defensa.

La marca tripartit està esgotada?
Cada elecció és nova i els ciutadans amb el seu vot determinaran com volen ser governats. Nosaltres oferim als ciutadans un govern en solitari del PSC.

Però si no poden fer-ho, descarta un govern de coalició amb CiU?
La novetat no és si governem amb CiU o no, la novetat és que CiU no descarta pactar amb el PP justament en el moment en què l’ofensiva popular és més agressiva contra la llengua catalana i quan han presentat el recurs contra l’Estatut. Nosaltres sí que descartem un govern amb el PP.

No fugi d’estudi: pactarien amb CiU?
És improbable, només ho faríem en un escenari de necessitat nacional, quan no queda més remei. Però ara no ens hi trobem. Socialistes i convergents som els partits alternatius, i en situació normal els partits alternatius no pacten.

¿I una sentència adversa del TC crearia aquesta necessitat nacional?
Si això passa el PSC donarà suport a les iniciatives polítiques que engegui el president de la Generalitat com a figura institucional que ens representa a tots. En els moments de dificultat cal superar el partidisme i s’ha de deixar que el representant de la institució prengui la iniciativa. I el president Montilla té una línia de defensa de l’Estatut molt ferma i sòlida. Les paraules i les intervencions del president van marcar la pauta a la qual es van afegir els 12 diaris amb el seu editorial conjunt.

No creu que s’hauria de visualitzar la unitat dels partits?
Algunes d’aquestes propostes de l’oposició semblen infantils. Algun dirigent demana una reunió de tots els líders que sigui pública però que els continguts siguin secrets. Em fa la sensació que la gent diu qualsevol cosa per sortir del pas i no té ni idea del que s’ha de fer.

Té algun indici de quan pot sortir la sentència?
No. Hi ha tendència entre els polítics a fer veure que ho sabem tot, però jo no tinc cap informació.

Creu que Catalunya pot anar a unes eleccions sense sentència?
Ja portem tres anys així.

El TC té legitimitat?
El problema és que el TC s’ha de pronunciar sobre una llei referendada, i això no té precedents. Fins ara es pronunciava sobre decisions aprovades als Parlaments. I això és molt perillós. El PSC creu en la constitucionalitat de l’Estatut. I en aquest sentit hem fet quatre coses bàsiques: proposar l’Estatut, aprovar-lo, desplegar-lo i defensar-lo. Ara el problema és del TC, que té una situació precària.

Seria millor que dictés la sentència un TC renovat?
El TC té legitimitat legal, però no té credibilitat. Un magistrat ha estat recusat, un altre ha mort, quatre tenen el mandat esgotat des de fa dos anys i quatre més l’esgoten aquest mes. Des del punt de vista de la força de la sentència, seria millor que la dictés un tribunal nou i renovat si la societat espanyola té voluntat d’entesa amb Catalunya.

No sembla que una renovació sigui possible a curt termini...
No. El PP ho bloqueja perquè vol una sentència ara, la que sigui, per fer-la servir d’arma contra Zapatero.

Quina valoració fa de les consultes sobiranistes?
Nosaltres hem tingut mé s respecte per les consultes, perquè l’independentisme és un dret democràtic, que la mateixa gent que les ha promogut. L’endemà del 13-D hi va haver una baralla de galls, i això no porta enlloc, com a molt a fer el ridícul. Crec que en les properes consultes votarà cada vegada menys gent.

Vol que prosperi la ILP antitaurina?
El PSC respecta molt els seus promotors, però tinc la sensació que algunes persones estan jugant amb foc. No volem que sigui un debat equivocat. Nosaltres buscarem prudència i raonabilitat per evitar que sigui un problema social.

Com viu el PSC el cas Pretòria?
Ho hem viscut amb perplexitat i sorpresa, però també amb serenitat. Nosaltres representem la confiança de molta gent i com a partit sempre hem respost més enllà del que diu la llei. Les institucions estan per sobre de les persones i les seves vicissituds. El nostre codi ètic ho estableix així i per això hem actuat amb molta fermesa. Altres, com el PP, no fan res i tenen alcaldes i càrrecs processats i imputats.

Bartomeu Muñoz l’ha decebut?
Em va sorprendre molt. El senyor Muñoz era i és amic meu. Personalment no m’acabo de creure tot això que li imputen, però és la meva opinió subjectiva.

Com poden les institucions recuperar la credibilitat davant la gent?
Cal lluitar contra la corrupció com s’està fent. La delinqüència existirà sempre, però cal buscar fórmules per combatre-la. Ara es fan públics més casos de corrupció, però això és perquè les reformes que varen fer els governs socialistes (fiscal anticorrupció, reforma del Codi Penal...) fan que aflorin. La gent s’hauria de preocupar quan no aflora la corrupció, perquè vol dir que no s’investiga.

Les mesures de transparència del govern li semblen suficients?
S’han fet mesures molt intenses, però ningú no té la fórmula magistral. Aquest govern ha pres mesures i els anteriors governs de la dreta no les van prendre. Sempre són governs d’esquerres els que prenen mesures en aquest sentit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.