Política

Zaragoza: "La sociovergència només es pot entendre en una situació excepcional que no es dóna"

El secretari d'Organització del PSC deixa clar que no hi ha cap possibilitat d'acord amb el PP

El secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, ha donat pràcticament per descartada la possibilitat que, després de les eleccions del 2010, els socialistes puguin pactar un govern amb CiU. Zaragoza ha deixat clar que no hi ha cap possibilitat d'acord amb el PP, però tampoc veu raonable una sociovergència, que "només es pot entendre en una situació excepcional" amb unes circumstàncies que creu que "no es donen". Zaragoza diu que l'aspiració del PSC és aconseguir governar sols i, tot i que veu a CiU "una mica més disposada" a arribar a un acord per una llei electoral catalana, espera que modifiqui les seves posicions per fer possible la nova llei.

Queda ja menys d'un any per a les eleccions i alguns partits, com ERC, ja han començat a fer públiques condicions per governar. El PSC té previst explicar les seves?
Nosaltres volem governar i ens agradaria fer-ho amb majoria suficient. Tenim un projecte propi per a Catalunya i aquesta és l'oferta que farem als ciutadans, explicarem el que volem fer, els compromisos electorals que s'estan aplicant. I en les properes eleccions expressarem nous reptes. I les nostres propostes seran les nostres condicions per governar a Catalunya. La nostra és una proposta de país molt concreta, un país que estem construint. Aquesta és la nostra trajectòria i això és el que a nosaltres ens avalarà, mentre altres estan plantejant destins que no saben on van a parar. La nostra ambició és governar sols, però si els ciutadans diuen que cal governar amb pacte, haurem de pactar en quines condicions.

Després de dues legislatures de governs d'esquerra, les enquestes no els atorga majoria absoluta ni a vostès ni a CiU.
Estem en plena crisi econòmica i a més el país està en plena transformació. I aquest Govern ha tocat els problemes d'arrel del país. A vegades això a la gent li sobta perquè són noves i és evident que en un moment de transformació hi pot haver gent descontenta i més en una crisi. Les enquestes detecten que la gent està insegura. Però quan arribi l'hora de la veritat, de prendre decisions, la gent haurà de decidir si opta per un govern que ha afrontat els problemes o un govern que ens porta no se sap on, si a pactar amb el PP o a fer referèndums que no se sap com acabaran.

Una de les maneres per superar l'actual crisi seria una coalició dels dos grans partits?

No. Crec que són partits alternatius, dos models diferents, ells representen els conservadors i nosaltres els progressistes. CiU té una visió carrinclona del país, antiga, molt tancada, no es van atrevir a plantejar les reformes que necessita el país. No afrontava els temes pendents del país, com construir presons o connexions elèctriques com la MAT. Són dos models alternatius i només et pots entendre en una situació excepcional, en un moment en que necessitis afrontar com a país reptes que vagin més enllà de la confrontació política normal. Però no és raonable pensar que els dos grans partits alternatius s'hagin d'entendre. Ells ja tenen un soci habitual, el PP, estan disposats a pactar amb ells i la gent de CiU aquest cop no anirà al notari, sinó al registrador, que és Rajoy, a pesar que són qui han recorregut l'Estatut.

Per tant, descarten una coalició de Govern CiU-PSC?
Jo el que dic és que no és el normal en un país, els dos models alternatius no té sentit. No ho puc dir taxativament, com sí ho puc dir amb el PP, amb qui no hi ha res a fer perquè és l'antítesi del PSC. Amb CiU no ho puc dir. Hem arribat a acords en lleis i altres coses, però governar junts és una cosa molt excepcional. I excepcional significa que només en circumstàncies, que crec que no es donen, es podria donar un Govern CiU-PSC. Imaginem que el Parlament s'esmicola tant que aquesta és l'única majoria possible. És poc probable, excepcional.

La contundència amb que el president Montilla s'ha expressat últimament en relació amb la sentència de l'Estatut demostra un cert cansament per la demora?
El president és incansable, seriós, prudent i constant. Moltes vegades et dóna la sensació que cal parlar públicament perquè quedi clar que Catalunya defensarà els seus interessos. I que les sentències han d'estar presidides també per la prudència de pensar en les seves conseqüències, i més una com aquesta, que està afectant per primera vegada una llei votada pels ciutadans. Com que és la primera vegada i no tenen gaire experiència, seria bo que tinguessin prudència per evitar que la sobirania popular xoqués amb la sobirania constitucional.

Però això es pot allargar 'sine die'?
Li hauran de preguntar al TC, nosaltres no tenim capacitat d'influir. I el problema en aquests moments ha estat que l'actitud del PP, recusant magistrats, bloquejant la seva renovació, i amb la defunció d'un membre, li està traient credibilitat al TC.

Creu que no està legitimat?
Una cosa és la legitimitat i una altra la força, la credibilitat. El tribunal és plenament legítim, la llei és clara, té la potestat i les conseqüències per fer el que ha de fer, i una altra cosa és que tingui credibilitat, que és més objectiu.

Aquesta ha estat la pitjor legislatura en les relacions PSC-PSOE?
En els compromisos polítics és una bona legislatura, perquè s'estan complint totes les coses, però amb els temps no. I moltes vegades en política és tan important el temps com el què. També s'ha d'entendre que amb aquestes negociacions toques el moll de l'os, hem entrat en temes d'Estat. Des del punt de vista de resultats és positiu, però des del punt de vista de les resistències de l'Estat és molt difícil, com va passar amb el trasllat de la CMT.

Què ha canviat perquè ara el PSC s'hagi arromangat per un acord per la llei electoral?
Nosaltres sempre hem estat amb voluntat de fer aquesta llei, ha estat CiU qui no l'ha volgut. CiU ha tingut durant 23 anys els vots i la força per fer una reforma que permetés la fórmula d'un home, un vot. I la llei electoral és un compromís socialista que s'ha anat bloquejant permanentment per part de CiU, que vol mantenir l'statu quo que el beneficia. El sistema actual perverteix la voluntat democràtica perquè no pot ser que un partit tingui més vots i un altre més escons, i a Catalunya ha passat dues vegades. CiU sempre ho ha bloquejat perquè l'actual sistema el beneficia. Nosaltres defensem un sistema més equilibrat, més proper a una persona, un vot. Nosaltres ens entestem en aquesta reforma, és CiU qui ha de dir si està disposada o no.

Fa uns mesos ens deia en una altra entrevista a l'ACN que no confiava que hi hagués un acord.

Per l'actitud de CiU. Expressava el meu dubte que CiU acceptés un model de votació proporcional. A la vista del que escolto, em sembla que s'han moderat en les seves posicions, però encara no he escoltat de manera ferma aquesta voluntat d'arribar a acords.

CiU ha canviat l'actitud?
La veig una mica més disposada, per això s'ha pogut continuar amb la ponència i creiem que la pressió ciutadana fa que CiU tingui una actitud més oberta. En el moment que s'obre una mica la seva actitud, hem d'aprofitar-ho perquè Catalunya necessita tenir llei electoral.

Està satisfet el PSC amb la imatge que està donant el Govern amb la negociació de l'impost de successions?
Nosaltres afrontem un problema que CiU el 2003 no va afrontar. Mas deia aleshores que l'impost no s'havia d'eliminar, que era un error i demagògia. Ara diu que és un plantejament polític raonable. Nosaltres creiem que els impostos són necessaris per mantenir el sistema de benestar social, però hem d'adaptar els impostos a les realitats econòmiques del moment. Hem de donar resposta a unes demandes de la societat producte de canvis impositius que hi ha hagut a altres indrets de l'Estat, perquè no provoqui greuges comparatius, però al mateix temps mantenir la coherència de que qui més tingui pagui més. És un tema que no estava acordat prèviament entre els socis, però, a diferència d'altres, nosaltres discutim i arribem a acords. S'hi arribarà? Jo crec que sí.

Preveu la possibilitat un escenari com el de la LEC, amb ICV-EUiA votant en contra de la reforma?
No sé què farà ICV. Nosaltres som responsables de la nostra feina, buscant acords i estic confiat en la capacitat negociadora del conseller Castells. La nostra actitud és reformar l'impost de successions i buscar una forma de consens que combini la suficiència financera del Govern i una reforma que no perjudiqui a les rendes més baixes.

CiU sembla que podria estar disposada a donar-los suport.
CiU no té un criteri fix, s'adapta a la realitat del moment i al que cregui que li convé més electoralment. No és amb CiU amb qui estem negociant. Mas ens va deixar aquest impost i qui el reformarà serem nosaltres. Haurien de demanar disculpes per no haver fet la reforma quan governaven.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.