Política

ETA volia atemptar amb un míssil terra-aire contra l'avió de Joan Carles I

ETA va planificar abatre l'avió o l'helicòpter en què viatjava el Joan Carles I amb un míssil terra-aire llençat des de prop d'un aeroport o una base militar, segons publiquen aquest diumenge els diaris del grup Vocento, que citen fonts dels serveis antiterroristes de França.

A més del monarca espanyol, el president i els ministre del govern estatal també figuren entre els "objectius potencials" dels plans d'ETA que es troben en diversos CDs, investigats pels serveis antiterroristes francesos.

A la casa on es van intervenir aquests CDs també es van trobar restes d'un projectil antiaeri, ja disparat en un assaig de foc rel, que correspon a un model de fabricació russa idèntica als exemplars descoberts la tardor del 2004 en dos zulos subterrani del País Basc francès.

Els especialistes que citen els diaris consideren que la fase de la informació estava molt avançada i assenyalen que en un dels discos es va trobar un document titulat Es prepara una acció amb l'agulla, paraula que designa en clau un míssil terra-aire dotat de radar i sensors de calor.

En el text es recomana disparar a l'objectiu quan es trobi a una alçada d'entre 600 o 800 metres per sobre del tirador.

Un altre arxiu, amb el títol d'Objectius, exposa de manera explícita que el monarca espanyol, el president Zapatero i els membres del consell de ministres són els blancs declarats de l'atemptat. En l'arxiu es descriu, amb fotografies, els transports aeris que acostumen a utilitzar en els seus desplaçaments i insisteix en què les fases d'enlairament i aterratge són les millors per tenir èxit, segons els diaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.