Política

Indignació dels partits pel to ofensiu del vicepresident

Finançament

Pitjor de com havien entrat. L’immobilisme del ministre d’Economia, Pedro Solbes, en la compareixença sobre la negociació del finançament va provocar ahir indignació dels partits catalans. Els grups parlamentaris afrontaven ja amb escepticisme la sessió parlamentària, forçada per la tortuosa petició d’ICV de fer comparèixer inicialment José Luis Rodríguez Zapatero. Però el resultat de la compareixença va ser més negre, un revés en termes polítics. L’únic balanç positiu és que va permetre constatar amb un gran luxe de detalls quina serà la duresa del govern del PSOE en la negociació.

Josep Sánchez Llibre (CiU), Joan Ridao (ERC) i Joan Herrera (ICV) van posar sobre la taula la unitat del tripartit i CiU, i el fet que els partits catalans amb grup propi votaran contra els pressupostos si no hi ha un pacte sobre el finançament. És l’amenaça més dura que pot sentir-se a Madrid. Però l’advertiment va quedar fluix políticament perquè no es va poder escoltar cap representant del PSC en la mateixa direcció. El PSOE es va cuidar que no es pogués donar aquesta escena en presència del ministre, i va fer que la seva portaveu fos Immaculada Rodríguez Piñero i no pas cap diputat socialista català.

Dur d’una manera inusual, Sánchez Llibre va acusar Solbes d’estar “maltractant Catalunya” i d’intentar “descafeïnar l’Estatut”, davant la qual cosa va advertir que CiU serà inflexible. Ridao va assenyalar obertament que és preferible un no-acord a un mal acord, enfadat perquè Solbes havia presentat “una proposta que no compleix els mínims per ser qualificada de tal”.

Herrera va queixar-se de la línia regressiva que està agafant el govern socialista en la negociació. “Estan fent l’acord molt difícil, i ens instal·len en la lògica del conflicte entre territoris”, va lamentar.

El ministre va encaixar les crítiques sense immutar-se, i no va modificar ni un mil·límetre la posició. Més significatiu encara, va menystenir totalment la possibilitat que els partits catalans es conjurin per tombar els pressupostos generals. “Vostès són lliures de prendre la decisió política que vulguin, naturalment, però els pressupostos i el finançament van deslligats”, va deixar anar.

El que més va molestar els representants catalans és que Solbes amenacés de presentar un projecte de llei de finançament unilateral, si finalment no hi ha entesa amb la Generalitat. Va donar a entendre que ho té tot estudiat, i fins i tot va citar una sentència del Tribunal Constitucional que ho permetria. Per als catalans això seria una flagrant vulneració política de l’Estatut, perquè el finançament n’és un dels títols decisius.

Piñero es va limitar a defensar el ministre i va centrar les crítiques en el representant del PP, l’exministre Cristóbal Montoro. Aquest va ser l’únic a queixar-se que no hagués comparegut a la sessió Rodríguez Zapatero. “Ha fet campana”, va etzibar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.