Política

Els partits van escèptics a la compareixença de Solbes

Els partits catalans acudiran aquesta tarda amb clar escepticisme a la compareixença del ministre d’Economia, Pedro Solbes, al Congrés per informar del nou model de finançament. Normalment, si hi ha algun anunci previst, Solbes en dóna senyals en privat a alguns polítics de l’oposició uns dies abans, perquè vagin previnguts a la sessió parlamentària en què intervindrà. Aquesta vegada, no. No han rebut el més mínim senyal de Solbes ni del PSOE, i fins i tot s’ha suspès algun contacte entre el negociador socialista Francisco Fernández Marugán i alguns dels partits catalans per falta de novetats a l’horitzó.

La intervenció de Solbes és conseqüència de la polèmica retirada de la petició de compareixença que va presentar ICV al president José Luis Rodríguez Zapatero. Tant CiU com ERC reconeixen que un debat parlamentari al Congrés no és el millor lloc per concretar una proposta de finançament catalana, donat que fàcilment provocaria la rèplica d’altres comunitats autònomes. Consideren que és més efectiva la negociació bilateral, que hauria de seguir a partir del setembre. Serà aleshores quan es veurà amb més concreció el futur real de les converses, i també si Zapatero es trobarà al davant una posició unitària catalana vinculada a l’aprovació dels pressupostos de l’Estat.

Els partits catalans acudiran avui a la diputació permanent del Congrés amb la intenció de seguir collant el ministre d’Economia perquè compleixi l’Estatut respecte al finançament. CiU, ERC i ICV són els grups parlamentaris que prendran la paraula per interpel·lar Solbes, mentre que el PSC no ho farà, perquè en representació dels socialistes intervindrà la secretària de política econòmica del PSOE, Immaculada Rodríguez Piñero. CiU dedicarà els seus esforços a intentar que Solbes deixi clar almenys que el nou finançament va lligat a l’elaboració dels pressupostos generals per al 2009, segons el portaveu parlamentari nacionalista, Oriol Pujol. CiU també considera que el ministre hauria d’expressar voluntat política per complir amb el contingut del nou Estatut.

Perill del 0,9%
El secretari general d’ERC, Joan Ridao, que serà un dels oradors de la compareixença, proposa que sigui l’Estat qui s’aprimi i que faci una nova distribució dels recursos de les administracions. Segons Ridao, si és veritat que l’Estat vol retenir el 50% de la despesa pública, i actualment en gestiona el 50,9%, això significa que només aportarà al finançament un 0,9%. És a dir, 8.800 milions d’euros per a totes les comunitats, excepte les forals. Segons els càlculs dels partits catalans, el nou Estatut comporta un increment del finançament català de l’ordre dels 3.800 milions d’euros, com apunta un estudi de la Cambra de Comerç. CiU els situa en 4.300 milions.

El portaveu d’ICV al Congrés, Joan Herrera, insisteix que Solbes ha de presentar una nova proposta, més oberta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Israel reobre el pas de Kérem Shalom

Barcelona
Escòcia

John Swinney pren possessió com a ministre principal d’Escòcia

Barcelona
ALEMANYA

La vicealcaldessa de Berlín, ferida lleu després de ser atacada en el carrer

barcelona
política

Badia (Comuns) promet posar en marxa 100 comunitats energètiques

girona
política

PSC, ERC, Junts, CUP i comuns no acceptaran els vots de l’extrema dreta

barcelona
guerra a gaza

Els EUA van aturar un enviament de bombes a Israel

barcelona
LA crònica

El joc de les preguntes

Sílvia Paneque
Candidata del PSC per Girona

“Tot té un impacte, fins i tot no fer la transició energètica”

Girona
REGNE UNIT

El llegat de Thatcher continua viu

Londres