Zapatero rectifica les línies generals del govern i dóna més pes a l'aparell del PSOE

Salgado substitueix Solbes en el nou executiu, de perfil més polític, amb tres vicepresidències i cinc cares noves

Zapatero va justificar la remodelació, que prèviament havia estat filtrada a la premsa, per la necessitat d'un «canvi de ritme» per afrontar amb «un nou impuls i més fortalesa» la crisi.

Un canvi que suposa una rectificació en els seus trets generals tant en el fons com en la forma del govern que va formar fa encara no un any.

Una remodelació estratègica, que dóna més pes polític a l'executiu. L'aparell del PSOE recupera protagonisme en el govern. Un protagonisme que no tenia des del 1991, quan va trencar-se el tàndem que formaven Felipe González i Alfonso Guerra, tant en el partit com en el govern. Així, Zapatero s'emporta cap al govern el president del PSOE, Manuel Chaves, que ja va ser ministre en el primer govern de González. Li dóna la vicepresidència tercera, que és de nova creació, i el situa al capdavant del Ministeri de Cooperació Territorial, fins ara Ministeri per a les Administracions Públiques. La incorporació al govern de qui en els darrers divuit anys ha estat president de la Junta d'Andalusia és totalment estratègica. Serà l'encarregat de garantir els pactes al Congrés en un moment en què l'executiu es troba en una situació de debilitat parlamentària. El nomenament de Chaves està vinculat a aquesta delicada situació, de la qual Zapatero és plenament conscient després que en els últims plens ha hagut de negociar fins a l'últim moment amb tots els grups i cedir davant l'oposició per evitar perdre una votació. El segon pilar serà Elena Salgado, fins ara titular d'Administracions Públiques, que relleva Pedro Solbes i serà vicepresidenta segona i ministra d'Economia i Hisenda. Salgado és, juntament amb la vicepresidenta primera, María Fernández de la Vega, una de les dues úniques persones que continuen en el govern des que el 2004 Zapatero va arribar a La Moncloa. El ministeri de més pressupost, Foment, passa a mans del vicesecretari general del PSOE, José Blanco, l'home que controla el partit i que és la mà dreta de Zapatero. Una altra persona de partit que incorpora l'executiu és Trinidad Jiménez, tota una històrica del PSOE que va ser assessora de Felipe González i que es fa càrrec de Sanitat, en substitució de Bernat Sòria. Donant més pes a l'aparell del PSOE, Zapatero vol millorar la col·laboració entre el partit i el govern, silenciar les crítiques que han començat a sorgir i evitar que recaigui únicament sobre ell la responsabilitat d'uns mals resultats en les eleccions europees, que se celebren aviat. La remodelació, que manté la paritat amb 9 dones i 8 homes, també incorpora dos independents: Ángel Gabilondo, que assumeix Educació i torna a incorporar Universitats, fins ara dependent de Ciència i Innovació, i Ángeles González-Sinde, fins ara presidenta de l'acadèmia del cinema espanyol, que es fa càrrec de Cultura.

ELS REPTES DELS NOUS MINISTERIS

ELENA SALGADO
VICEPRESIDENTA SEGONA I MINISTRE D'ECONOMIA I HISENDA
Finançament
Tancar la negociació del nou model de finançament autonòmic amb desacords sobre les quantitats que s'han de repartir i amb un calendari per tancar l'acord, com a molt tard al maig. És un dels temes que enfronten Catalunya amb el govern de l'Estat i que posa en joc també els possibles suports d'ERC i ICV al govern.
El dèficit públic
El Banc d'Espanya situa el dèficit públic en un 8% del PIB per aquest any i prop del 9% per a l'any vinent si no s'incrementa per noves injeccions per impulsar l'economia.
Estímul a l'economia
La nova ministra haurà de vigilar un pla que ja està en marxa, adoptat arran de la crisi, amb mesures de suport a l'empresa i a les famílies, foment de l'ocupació i mesures financeres.
MANUEL CHAVES
VICEPRESIDENT TERCER I MINISTRE DE COOPERACIÓ TERRITORIAL
Finançament
Chaves haurà de trobar una solució satisfactòria sobre el finançament, especialment amb Catalunya. Un tema que podria fer trontollar l'estabilitat del govern de Zapatero si li cal el suport d'ERC i ICV.
L'Estatut
Quan el Tribunal Constitucional hagi resolt els recursos plantejats contra l'Estatut, Manuel Chaves haurà de donar una resposta política a la sentència i tirar endavant les transferències previstes, i alhora respondre a les expectatives d'Andalusia, Aragó, el País Valencià, les Illes Balears i Castella i Lleó.
País Basc
Afrontar les demandes de traspassos pendents en matèria d'ocupació i d'institucions penitenciàries.
JOSÉ BLANCO
MINISTRE DE FOMENT
Renfe i rodalies
Blanco haurà de consolidar el desenvolupament de Renfe, que es prepara per a l'entrada en escena de competidors, però abans ha de resoldre els problemes en el servei de rodalies i de trens de mitjana distància de Catalunya, on calen moltes inversions.
Aeroports
Caldrà assumir l'acord de semiprivatització d'Aena, amb l'entrada en la propietat dels aeroports de capital privat i de les autonomies, una altra de les reclamacions de Catalunya.
TAV
També ha d'afrontar les obres pendents del TAV a Catalunya i portar a terme l'obra de la «Y» basca i el tram de Múrcia i Almeria, infraestructures que ja figuren en el pressupost del 2009 amb 1.894 milions d'euros.
TRINIDAD JIMÉNEZ
MINISTRA DE SANITAT I POLÍTICA SOCIAL
Llei de la dependència
Assolir el ple desenvolupament de la llei de la dependència i, sobretot, aconseguir que les condicions d'accés a aquests serveis siguin ràpids i iguals en totes les autonomies serà el repte més difícil de la nova ministra.
Sanitat
Entre els reptes que hereta, ha de solucionar la falta de metges pronosticada per al 2025, crear un calendari únic de vacunació per a totes les autonomies i implantar en tots els territoris un sistema d'història clínica digital que permeti als metges conèixer les dades dels pacients des de qualsevol hospital. Aquests reptes són bàsics perquè el govern assoleixi els objectius anunciats de la cohesió social i territorial, i les reformes per a la segona dècada del segle XXI.
ÁNGEL GABILONDO
MINISTRE D'EDUCACIÓ
Pla de Bolonya
Els canvis a Educació arriben en plena ebullició de la convergència en l'Espai Europeu d'Educació Superior, per la seva polèmica aplicació. El ministre haurà de culminar la implantació del EEES, que ja ha començat en algunes universitats i que començarà a generalitzar-se el curs vinent.
Ensenyament
En l'educació no universitària, haurà de plantar cara als alts índexs de fracàs i abandó escolars, completar el desenvolupament de la llei orgànica d'educació, la reforma de la formació professional per possibilitar el reconeixement de la formació no acadèmica, i una regulació de la promoció en el batxillerat després que el Suprem hagi anul·lat la vigent.
ÁNGELES GONZÁLEZ-SINDE
MINISTRA DE CULTURA
Controlar internet
Haurà d'impulsar una llei per promocionar la música i defensar la seva indústria. És una persona absolutament contrària a les baixades de música i vídeos per internet, i una lluitadora contra el consum de continguts pirates a la xarxa. El seu repte és preparar una normativa per dissuadir els internautes de fer baixades il·legals.
El català
Demostra que desconeix la realitat lingüística quan afirma que hi ha autonomies on els nens només se saben desenvolupar en la llengua materna
Llei d'arxius
Una llei que està molt treballada i que serà de les primeres a tirar endavant.
Llei del cinema
No hi ha cap dubte que intentarà desenvolupar la llei del cinema.

Solbes paga la crisi que li va costar d'admetre i ja no envejarà Bermejo

El president espanyol va tenir unes paraules d'«especial agraïment» per a Pedro Solbes, que ja no envejarà Mariano Fernández Bermejo perquè des d'ahir és exministre. Sobre Solbes va dir: «Tots n'hem après què són la tenacitat, la dedicació i la intel·ligència en defensa dels interessos generals.» Amb Solbes, segons va afegir-hi Zapatero, l'«economia espanyola ha conegut els moments més brillants dels darrers trenta anys». Solbes, que el mes d'agost farà 67 anys, deixa el govern en plena crisi econòmica, la que el va dur el març del 2008 a acceptar la petició de Zapatero perquè tornés a fer-se càrrec de l'àrea econòmica del govern, i que ara li passa factura; la mateixa crisi que es va resistir a reconèixer i que va qualificar de «desacceleració», però que davant l'evidència va haver d'admetre com la pitjor situació econòmica que havia viscut mai. Un qualificatiu depriment, com també ho eren les seves previsions de futur, segons les quals encara no s'hauria tocat fons. El cansament de Solbes era evident, com també ho eren les diferències amb Zapatero, i com a exemple, el cas de l'ajuda de 400 euros, al qual el ja exministre era contrari i que va qualificar d'electoralista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.