Política

Els etarres detinguts planejaven un estiu de terror a Andalusia, segons Garzón

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón assegura, en la seva interlocutòria sobre el comando Bizkaia, que el grup preparava una campanya d'atemptats en zones turístiques d'Andalusia per a aquest estiu. Els detinguts també tenien ordres de seguir el diputat general d'Àlaba Ramón Rabanera, del PP, per estudiar la possibilitat d'atemptar contra aquest càrrec públic.

Aquestes dues accions en preparació s'afegirien als suposats plans del comando destapats aquests dies, des que van començar els interrogatoris policials dels membres d'ETA arrestats. Entre aquests plans, hi havia un atemptat contra una furgoneta de l'Ertzaintza a Getxo, el segrest d'un regidor socialista d'Eibar a qui volien tenir sedat dos dies per matar-lo després i l'assassinat del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska.

Presó per set dels deu presumptes integrants d'ETA

Després de 12 hores de prendre declaració als 10 detinguts presumptes membres del comando Biscaia, el jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, ha enviat a presó aquesta matinada a set dels presumptes membres i col·laboradors d'ETA, entre ells Arkaitz Goikoetxea, considerat el cap.

Goikoetxea admet actuava a les ordres directes de Txeroki, el suposat cap dels comandos de l'organització, però davant del jutge Baltasar Garzón no ha confirmat cap dels plans que la Guàrdia Civil li atribuïa, com el del segrest del jutge Grande-Marlaska i d'un regidor socialista d'Eibar.

Fonts de la Guàrdia Civil havien filtrat, durant els dies d'incomunicació del detingut, que el mateix Goikoetxea havia explicat quins eren els seus objectius. Tanmateix, cap d'aquests suposats detalls han sigut ratificats per Goikoetxea davant del magistrat Garzón quan ha arribat el moment de la declaració judicial, a l'Audiència Nacional.

Hores abans de la declaració de Goikoetxea davant Garzón, el departament d'Interior del govern basc ha assegurat que ETA volia atemptar a Getxo contra la Ertzaintza, "objectiu prioritari d'ETA", segons un comunicat oficial. Seguint aquesta tesi, els terroristes pretenien atacar a finals d'aquest mes una furgoneta de la policia basca.

L'Audiència Nacional ha deixat en llibertat Inge Urrutia i Libe Agirre i ha decretat llibertat sota fiança per a Adur Aristegi de 12.000 Euros.

Entre els detinguts d'aquesta setmana, a més de Goikoetxea, considerat el cap del comando, hi ha la seva companya sentimental, Maialen Zuazo Arruekoetxea i Ana Isabel Prieto Furundarena. També Íñigo Gutiérrez Castillo i Mikel Saracho Moro, que van ser arrestats a Getxo on, segons la Guàrdia Civil, es planejava un atac de grans dimensions i que ara es relaciona amb la intenció dels terroristes d'atemptar contra la furgoneta de l'Ertzaintza.

Per la seva banda, la policia francesa manté retinguts els dos presumptes membres d'ETA detinguts divendres passat a la tarda a Dijon. Asier Eceiza Ayerra, és considerat el lloctinent de Txeroki, i Olga Comes, sospitosa de donar informació a la banda sobre el regidor socialista d'Eibar que la banda pretenia segrestar i assassinar. Tots dos s'han negat a declarar i estan ara mateix a les dependències policials de la capital del departament de la Costa d'Or.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.