Política

La mort de Xirinacs colpeix en plena crisi de la política

Pujol compara l’exsenador amb un profeta i admet que el seu final fustiga les consciències

La inesperada mort de Lluís Maria Xirinacs i el manuscrit testamentari que ha deixat han colpit la consciència de la societat catalana, especialment la més sensibilitzada nacionalment. D’aquesta manera ho va reflectir ahir una veritable allau de reaccions que van transcendir quan es va saber la notícia que l’exsenador havia posat fi a la seva vida.

L’expresident Jordi Pujol no va dubtar a definir Xirinacs com un profeta, i va recordar que, com els de l’antiguitat, “estimava el seu poble i també el fustigava”. Segons Pujol, Xirinacs advertia dels perills i de les febleses del país i dels seus dirigents. “Es podria dir que ens ha estat fustigant durant molts anys, i amb la seva mort també ens fustiga”, va reconèixer.

Una persona crítica
El president José Montilla no va fer cap valoració, i en nom del govern es va pronunciar el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal. El dirigent del PSC va destacar la trajectòria crítica de Xirinacs i el seu testimoni “de caràcter més apostòlic que polític”. “Era una persona crítica amb la seva mateixa condició de capellà i amb la seva mateixa condició de ciutadà d’aquest país”, va insistir mentre apuntava que en molts aspectes era exemplar. El PSC també va fer una nota lamentant la mort, i destacant la lluita de l’exsenador durant el franquisme i en defensa de Catalunya.

Després de la primera reacció abans-d’ahir del conseller de la vicepresidència, Josep-Lluís Carod, el president del Parlament, Ernest Benach, va subratllar el ferm compromís que tenia Xirinacs amb la lluita pacifista contra el franquisme i a favor de la llibertat. “Va ser un model en la lluita no-violenta”, va resumir.
El portaveu parlamentari de CiU, Felip Puig, va considerar Xirinacs un símbol del clam que hi havia al país als anys 70 en defensa de la llibertat, l’amnistia i l’autogovern català.

Per part d’ICV, la portaveu, Dolors Camats, va expressar respecte per la decisió de Xirinacs de morir, i va destacar la seva personalitat, així com que va ser un símbol de la lluita antifranquista. També la CUP de Ripoll va expressar el seu condol, i unes 50 persones van fer un homenatge espontani ahir al migdia al fossar de les Moreres a Barcelona per recordar la seva figura política.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona