Política

Vint municipis dediquen un carrer a Xirinacs

La Fundació Randa fa una campanya per preservar el llegat de l'activista independentista mort ara fa dos anys

Vint municipis catalans han dedicat fins ara -o han pres l'acord consistorial de fer-ho- un carrer, una plaça o un passatge a l'activista independentista i de la no-violència Lluís Maria Xirinacs, mort fa dos anys.

El que va ser sacerdot, senador independent i destacat lluitador antifranquista va ser acomiadat avui fa dos anys en un funeral multitudinari a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona. Un dies abans havia estat trobat mort en estranyes circumstàncies en una zona boscosa d'Ogassa, al Ripollès.

El dia del seu 75è aniversari, el 6 d'agost, havia deixat escrit que volia acabar els seus dies "en la soledat i el silenci" així com un altre text, Acte de sobirania, en què donava a entendre que moria perquè la seva nació tingués un esclau menys.

Els municipis que han distingit Xirinacs posant el seu nom a la via pública són Argentona (Maresme), l'Arboç (Baix Penedès), Badalona (Barcelonès), Blanes (Selva), Calldetenes (Osona), Castellbisbal (Vallès Occidental), Constantí (Tarragonès), el Figaró (Vallès Occidental), Igualada (Anoia), Molins de Rei (Baix Llobregat), Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental), Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental), Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès), Sant Joan de Vilatorrada (Bages), Subirats (Alt Penedès), Veciana (Anoia), Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), Vilassar de Mar (Maresme) i Vic (Osona). Qui va ser un destacat impulsor de la filosofia de Mahatma Gandhi als Països Catalans ha rebut nombrosos homenatges en aquests dos anys, el principal dels quals al Palau de la Música.

Escultura memorial
La Fundació Randa, creada pel mateix Xirinacs fa 23 anys i que ara preserva el seu llegat, ha llançat una campanya popular per captar fons per contribuir a l'estudi i la difusió la seva obra.

Ha posat a la venda -al preu de 30 euros- una rèplica d'alumini massís d'1,2 quilos de l'escultura monòlit de l'artista Jaume Rodri que hi ha al pla de can Pegot d'Ogassa en memòria seva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA