Cultura

Un memorial a Xirinacs

Segurament a Lluís Maria Xirinacs, poc donat a reconeixements públics, no li hauria agradat, però els seus amics i seguidors no s’han pogut estar de fer-li un homenatge permanent allí on ell va decidir posar fi, serenament i conscientment, a la seva vida. La iniciativa ha sortit de l’escultor Jaume Rodri, a qui unia una estreta amistat amb el polític, excapellà i pacifista desaparegut el passat 11 d’agost.

Rodri, que ja va fer un monument l’any 2000 al també polític Josep Pallach, compta amb el suport incondicional de la Fundació Randa, que vetlla pel llegat i la memòria de Xirinacs, i de l’Ajuntament d’Ogassa, el ple municipal del qual ha aprovat recentment la creació d’un senzill memorial a Xirinacs a l’indret precís on se’l va trobar la mort.

Ogassa és un petit municipi situat a tocar de Sant Joan de les Abadesses i el lloc on l’exsenador va morir se’l coneix com el pla de Can Pegot. És una gran plana irregular, amb una espectacular panoràmica a l’horitzó de la qual s’aprecia la silueta de la muntanya de Montserrat. La propietat del terreny pertany al mateix ajuntament d’Ogassa, l’alcalde del qual, Ramon Tubern, està facilitant una operació que es vol que quedi llesta aquesta primavera.

Acció popular
La voluntat dels impulsors és inaugurar l’escultura “amb un acte popular d’afirmació intel·lectual, perquè cal no oblidar la dimensió filosòfica de Xirinacs, i alhora d’afirmació independentista”, diu Rodri, que fa notar com al llarg d’aquests mesos la gent que s’ha acostat al pla de Can Pegot ha anat amuntegant pedres a l’indret on va ser trobat Xirinacs.

La peça escultòrica serà un bloc de granit, d’entre quatre i cinc tones de pes. Rodri s’inclina per agafar-lo d’una pedrera de la seva localitat de Cardedeu, tot i que també podria sortir d’Ogassa: “Com Xirinacs, que va venir a morir aquí des de lluny, la pedra tampoc no serà originària de l’indret”.

La intervenció en el bloc, que s’inserirà en l’entorn paisatgístic de forma harmònica, serà mínima: tant sols s’hi farà una incisió en forma de x amb un punt rodó en la part superior de la lletra. En línia vertical amb aquest punt, a la base del bloc, s’hi gravarà una fórmula matemàtica, calculada per l’expert Jordi Domènec.

Si mai ningú aconseguís moure el bloc i sabés desxifrar la fórmula, podria trobar els set punts on hauran estat enterrats els set llibres escrits per Xirinacs. Les obres seran soterrades a dos o tres metres de profunditat, dins d’urnes de ceràmica o de metacrilat que les conservin aïllades de la humitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona