Política

La crisi de les infraestructures obre diferències en el govern

Puigcercós acusa Montilla de falta de valentia per donar les culpes al debat sobre la identitat catalana

Un dia després que José Montilla reunís el nucli dur del govern per analitzar la crisi de les infraestructures i com afrontar-la a la tornada de les vacances, ahir es van obrir diferències dins el govern. Fins ara això no s’havia produït, i primava la fèrria consigna de blindar l’executiu de les tensions, deixant-les en tot cas per al debat entre els partits.

El desencadenant han estat les polèmiques declaracions del president de la Generalitat a Vilopriu en les quals culpava el debat sobre la identitat catalana dels problemes que s’han viscut aquest estiu. El conseller de Governació, Joan Puigcercós, no va dubtar ahir a replicar Montilla en públic, i ho va fer amb contundència acusant-lo de falta de valentia. El número dos d’ERC ho va fer a consciència en una visita institucional, a la festa major de Sants.
La culpa de l’Estat

Segons Puigcercós, és el govern central qui “entorpeix” les infraestructures a Catalunya. I el conseller va insistir que l’argumentació que fa Montilla és “no voler encarar el problema real”. Les paraules de Puigcercós han coincidit amb el malestar que el discurs de Montilla ha provocat en cercles nacionalistes, mentre que en canvi ha estat aplaudit pel president del PP de Catalunya, Daniel Sirera. Montilla té, però, ple suport del seu partit en l’anàlisi, i el portaveu socialista, Miquel Iceta, recomanava ahir el discurs del president.

Coincidint amb l’estratègia encetada per Puigcercós, també el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, es va desmarcar de la línia que segueixen els socialistes en aquesta crisi, centrada a donar les culpes als executius del PP i evitar les protestes contra l’actual govern central. Huguet va posar l’accent a animar la societat catalana a “actuar amb contundència” i a “donar la cara” per les infraestructures. Va posar exemples significatius, com les mobilitzacions contra el govern del PP pel Pla Hidrològic Nacional i les posteriors per reclamar el retorn dels papers de Salamanca. Segons el conseller, la societat civil hauria de ser persistent “i no arronsar-se a les primeres de canvi”. “No s’hi val a només passar la pilota als polítics”, va deixar anar. En la mateixa línia que Puigcercós, Huguet va lamentar que no es compleixi el 18,8 % d’inversió que fixa l’Estatut.

Més aviat en sentit contrari anava el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, en unes declaracions a l’agència ACN, i demanava prudència. Segons Nadal, convé ser “realistes” respecte al traspàs de Rodalies de Renfe. I es declarava preocupat perquè la gent potser s’ha creat massa expectatives.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel