Economia

L'any dels 'smartphones'

Tecnologia

La telefonia mòbil arriba a la seva gran cita de Barcelona sense el pànic que afecta altres sectors industrials, però conscient que són temps de vaques, si no magres, menys grasses.

Els creixements de vendes del 15% anual han passat a la història: segons ABI Research, l'any passat es van vendre al món 1.210 milions de terminals, que són molts, però només un 5,4% més que el 2007. A més, la major part d'aquest increment es va produir al primer semestre; de fet, al darrer trimestre del 2008 es van vendre un 10% menys de telèfons que l'any anterior.

A més de la prudència a l'hora de comprar que comporta la situació econòmica, hi ha un altre factor: cada cop hi ha més gent que ja té mòbil. L'any 2008 va acabar amb una fita històrica: 4.000 milions de línies de telefonia mòbil al món. Sis de cada deu persones ja tenen mòbil, quan fa un any n'eren només cinc de cada deu.

Aquesta xifra reflecteix el grau de penetració de les telecomunicacions mòbils en tots els àmbits de la societat. Les novetats que es presentaran des de demà fins dijous a la Fira de Barcelona acabaran afectant la vida de moltíssims usuaris de tot el món, per bé que no de manera immediata.

El Mobile World Congress (MWC) és una trobada professional i de negoci: els organitzadors presumeixen que una de cada tres operacions comercials fetes en l'edició anterior va tenir un valor de més d'un milió d'euros.

En aquesta edició, els fabricants de telèfons presentaran als seus clients -que no són els usuaris directes, sinó les operadores de telefonia- els models que han creat amb els components i les tecnologies que els seus proveïdors els van presentar en l'edició anterior, i en la d'aquest any coneixeran els components i les tecnologies que adoptaran en els models que, en una nova edició del cicle, oferiran l'any vinent a les operadores.

Cada any es venen gairebé quatre mòbils per cada PC: 1.210 milions de telèfons constitueixen un mercat molt llaminer. Per això, diversos fabricants d'ordinadors han decidit reclamar una part del pastís: gegants com Dell i Acer tenen previst presentar a Barcelona els seus propis telèfons, seguint així el camí obert per Apple amb l'iPhone. És una conseqüència lògica de l'èxit dels netbooks, els portàtils lleugers de baix cost.

La desaparició progressiva de la frontera entre els telèfons i els ordinadors es manifesta en l'èxit dels anomenats smartphones, l'únic segment del mercat que té previsions de creixement significatives: un 14% anual. Aquests mòbils són ordinadors de butxaca que inclouen un sistema operatiu que admet programes de tercers per ampliar les funcions d'origen.

Les empreses que hi ha al darrere dels diversos sistemes operatius mòbils saben que l'atractiu de les seves plataformes depèn de la quantitat i la qualitat dels programes que s'hi puguin afegir, com ha demostrat l'èxit obtingut per Apple amb el catàleg de programes per a l'iPhone. Per això, des de Nokia amb Symbian fins a Microsoft amb Windows Mobile, passant per RIM amb BlackBerry, Google amb Android i Palm amb WebOS, tenen previst presentar catàlegs propis de programes. Tots volen que els creadors dels millors programes triïn el seu sistema.

Connectivitat 3G i wifi
Molts dels terminals avançats que es veuran aquest any a la fira de Montjuïc comparteixen un mateix perfil genèric: connectivitat 3G i wifi en el mateix aparell, funcions GPS de localització, reproducció multimèdia, càmeres de resolució al voltant dels tres o cinc megapíxels i, en la majoria dels casos, una pantalla tàctil que ocupa tota la part frontal. Alguns models, com el Nokia N97 i el Palm Pre, no renuncien al teclat físic, però l'amaguen al darrere de l'omnipresent pantalla tàctil.

Al MWC es perfilarà també la futura telefonia 4G de quarta generació. Ara que les operadores comencen a treure rendiment a les xarxes mòbils de dades 3G, s'hi veuran els primers prototips de les tecnologies Wimax i LTE. Aquesta promet unes velocitats de navegació amb el mòbil que multipliquen per deu les actuals. Imagineu-vos, per exemple, aconseguir descarregar una pel·lícula al telèfon en menys d'un minut. Igual que el telèfon mòbil ha desplaçat el fix, les connexions mòbils a internet podrien acabar guanyant les fixes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Calella fraccionarà en dos anys la pujada del 80% de la taxa de les terrasses

Calella

Sony obrirà a Barcelona un centre de desenvolupament d’IA

Barcelona

Lloret i Palafrugell, entre les ciutats catalanes amb les pensions més baixes

LLORET DE MAR / PALAFRUGELL
economia

La CNMV admet a tràmit l’opa del BBVA al Banc Sabadell

barcelona
ECONOMIA

Diputació i Cecot renoven el programa per garantir el relleu d’empreses en actiu

Terrassa

L’operador Jet2holidays creix un 20% a l’aeroport de Girona

vilobí d’onyar
Economia

Collboni diu que “s’activaran totes les palanques” per evitar els efectes de la massificació turística

Barcelona
Economia

El Port de Barcelona busca aliances amb el Quebec

Barcelona
turisme

Cardona s’incorpora a la ruta de productors de sal europeus

CARDONA