Economia

Corbacho aplicarà mesures contra l'atur sense el suport dels sindicats i els empresaris

El govern espanyol ha decidit aprovar diverses mesures contra l'atur sense el suport de sindicats i empresaris, que consideren que queden curtes i que seran insuficients per frenar la destrucció d'ocupació.

Després de reunir-se la comissió de seguiment del diàleg social, el ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha explicat les mesures que portarà al consell de ministres de divendres, l'entrada en vigor de les quals es produirà d'aquí a un parell de mesos.

El ministre ha admès que no s'ha arribat a un acord i ha recordat que el govern de Zapatero es va comprometre a no adoptar mesures sense el consens dels agents en el cas de reformes laborals, però ha mantingut que aquest pacte no afecta la resta d'iniciatives laborals.

"El govern entén que ja hi ha hagut prou debat i per això no sotmetem aquestes mesures a l'acord. Les sotmetem a la comissió de seguiment, la valoració global de la qual és positiva", ha recalcat el ministre, que ha precisat que l'agenda del diàleg social està "oberta" per treballar en aquelles mesures i temes que s'estimin convenients, tot i que, de moment, ha dit, a l'ordre del dia no hi ha la discussió d'una possible reforma laboral.

L'atur es convertirà en una bonificació
Entre les mesures que adoptarà l'executiu, hi ha la d'eliminar els períodes d'espera entre el final de la prestació contributiva per desocupació i el cobrament del subsidi assistencial, i facilitar la contractació indefinida de treballadors en atur que cobrin prestació (tant contributiva com assistencial) per fer-la servir com una bonificació dirigida a l'empresari que contracti aquests treballadors.

Així, si s'aprova la mesura tal com està dissenyada, l'empresa que contracti aquests treballadors podrà bonificar-se el 100% de la quota empresarial a la seguretat social, fins a arribar a un màxim equivalent a l'import de la prestació que l'aturat tingués pendent de rebre a la data del contracte, amb un límit per a la bonificació de tres anys i amb l'obligació de mantenir en el lloc de treball el treballador contractat durant un mínim d'un any: si l'acomiada abans, l'empresa haurà de tornar les bonificacions de les quals s'hagués beneficiat.

Aquesta mesura, vigent per al 2009 i amb possibilitat de prorrogar-se, serà voluntària per al treballador, que, en qualsevol cas, no perdrà els seus drets, ja que si a l'any de contracte veu extingida la seva relació laboral "recuperarà íntegrament" els drets que tenia en el moment de ser contractat.

Una altra de les iniciatives és la de reposar, amb un límit de 120 dies, els subsidis d'atur als treballadors als quals se'ls hagi suspès el contracte de treball per causa d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) de suspensió temporal que esdevé definitiu, és a dir, que acaben sent acomiadats.

La reposició dels subsidis d'atur serà de 90 dies en el cas d'aquells treballadors que hagin esgotat la prestació durant un ERO de suspensió temporal d'ocupació (que després no acaba en acomiadament). També en el cas dels ERO temporals, els empresaris que rebin autorització per suspendre contractes o reduir jornada tindran dret a una bonificació del 50% a la cotització a la seguretat social dels treballadors afectats per l'ERO, amb un màxim de sis mesos.

Aquestes tres últimes mesures afectaran els ERO presentats entre l'1 d'octubre del 2008 i 31 de desembre del 2009 i seran revisades a finals del present exercici per analitzar la seva possible pròrroga per un any.

En matèria de contractació a temps parcial, s'implantaran bonificacions per fomentar aquesta figura contractual, escassament utilitzada a Espanya. L'esmentada bonificació serà un 30% superior a la jornada pactada en el contracte, sense que en cap cas pugui superar-se el 100%. De fet, perquè el contracte rebi la totalitat de la bonificació, la jornada del contracte a temps parcial haurà de ser equivalent al 70% de la jornada completa.

Corbacho ha xifrat el cost d'aquestes iniciatives en uns 1.500 milions d'euros, als quals caldrà afegir els 10.000 milions d'euros que l'executiu s'ha compromès a aportar per garantir el pagament dels subsidis d'atur.

Els sindicats, molestos amb la patronal
A CCOO i UGT no els convencen totes les mesures proposades, sobretot les relatives a bonificar les quotes de les empreses a la seguretat social. "Amb les bonificacions no es crea ocupació, només es redueixen els costos de les empreses", ha denunciat el secretari d'Acció Sindical de CCOO, Ramón Górriz.

En la mateixa línia, el seu homòleg d'UGT, Toni Ferrer, creu que, a canvi de les esmentades bonificacions, hauria d'existir un compromís empresarial més gran a favor del manteniment de l'ocupació. "Cal examinar cada euro que se'ls dóna a les empreses", ha dit.

La CEOE demana una reforma més àmplia
Des de CEOE i Cepime, el secretari general de la patronal espanyola, José María Lacasa, ha lamentat que el diàleg social no sigui "més ambiciós" i no entri a abordar reformes estructurals que contribuirien a frenar la destrucció d'ocupació. Per la CEOE, cal abordar una reforma laboral que abordi l'acomiadament, l'absentisme laboral i la rebaixa de cotitzacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.