cultura

Deu espelmes i un Grammy

El Black Music Festival celebra 10 anys amb un cartell més ampli i la premiada Esperanza Spalding

Ha estat com un gran i inesperat regal d'aniversari: el Grammy a l'artista revelació del 2010 que acaba de rebre la cantant i contrabaixista nord-americana Esperanza Spalding –una de les intèrprets favorites d'Obama, diuen–, que va superar en el podi el supervendes adolescent Justin Bieber, és també en certa manera un premi al criteri de programació del Black Music Festival, que portarà Esperanza Spalding el 9 d'abril vinent a l'Auditori de Girona.

El Black Music Festival inicia justament avui les celebracions del seu desè aniversari, amb l'únic concert que organitza fora de les comarques gironines: aquesta nit el festival compartirà festa d'aniversari amb la revista Ruta 66 (25 anys) a La 2 de l'Apolo de Barcelona. Hi actuarà el nord-americà Sir Joe Quarterman amb el Jezebel Sextet i, com a convidat, el quartet del guitarrista català Gnaposs.

Avui també tindrà lloc un dels primers concerts previs del festival; aniran escalfant motors en diferents locals de les comarques gironines. Al Soul Cafè de Figueres tindrà lloc aquesta nit l'estrena d'un nou projecte, San Telmo Blues (22.30 h, gratuït), que suma la veu i l'harmònica de Joanjo Bosk i la guitarra de Francesc Ubanell, per fer un repàs de clàssics de la música americana, del nord i del sud: és a dir, de Bob Dylan i Marvin Gaye fins a Mercedes Sosa i Rubén Blades.

Forta presència catalana

Ahir es va presentar el 10è Black Music Festival a l'antiga fàbrica Damm de Barcelona –per raons de patrocini i perquè es té en compte que gairebé la meitat del públic del festival ve de fora de les comarques gironines i, sobretot, de la capital catalana– i a l'Ajuntament de Salt, ja que el festival té com a base d'operacions la Mirona, on actuaran Eli Paperboy Reed, Morcheeba i The Wailers, caps de cartell d'un festival que inclou trenta-cinc grups i solistes, amb una forta presència catalana. En plena crisi, el festival ha fet un esforç per celebrar el seu 10è aniversari i ha ampliat el calendari de quatre a sis setmanes. També ha crescut el pressupost: de 142.000 (2010) a 186.000 euros, per intentar superar els 8.300 espectadors de l'any passat, i perquè com va dir l'alcaldessa, Iolanda Pineda, “a casa nostra, la cultura musical és irrenunciable”.

Últimes novetats: el taller de gospel que es farà al Teatre de Bescanó ha superat el centenar d'inscrits, i les tres pel·lícules del Black Music & Films al Truffaut seran Soul Train (15/3), Entre lo sagrado y lo profano (22/3) i American Folk Blues Festival 1962-1969 (29/3).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.