cultura

La dansa com a centre de les festes populars

El tema monogràfic de la divuitena edició del festival Ésdansa, de les Preses, que se celebrarà del 17 al 22 d'agost, serà l'aspecte ritual de la dansa i el seu paper en les celebracions, en les festes. Això es farà explícit en les propostes que s'han distribuït en la programació del festival, de manera que es mostri com la dansa troba el seu context en les celebracions populars i esdevé un pal de paller de tota mena de cultures.

Ésdansa, que ha batejat la proposta com a Ritual de la festa, ha ideat un recorregut amb quatre fites. La primera, el 19 d'agost, a les 12 de la mitjanit, amb el ritual de la tribu Amis (Taiwan), al Clot de l'Infern, del Parc de la Pedra Tosca. Els membres del quadre taiwanès mostraran el ritual amb què donen la benvinguda a l'any nou. La següent fita del recorregut és el divendres 20 (22 h), amb l'estrena del projecte guanyador de l'Ajut per la Creació i Producció Residansa - Ésdansa 2010: Àcid Folklòric, de la Societat Doctor Alonso.

La tercera, el dissabte 21 (19.45 h), a la plaça Major, és l'Ésmob, una acció convocada a través de la xarxa, titulada Un nou ritual per a la festa?, en què participaran les persones que ho desitgin i que s'hi hagin inscrit a partir del 2 d'agost.

La darrera fita, que es preveu que serà la més multitudinària, serà Els seguicis populars de la festa, diumenge 22 (18 h), en què prendran part 200 participants i nombroses figures de la faràndula.

En el marc de l'Ésdansa d'aquest any també es presentarà el disc De més verdes en maduren, del grup La Criatura Verda, el mateix diumenge (17.30 h), amb un concert a la Carpa Ésdansa, mentre que el dia anterior (12 h) també s'haurà presentat el llibre ZampaDanças!, en una sessió del petit Ésdansa, en el decurs d'un taller. El llibre, que inclou un DVD, és una iniciativa de l'associació portuguesa Pédexumbo.

En l'àmbit de les presentacions, també passarà per aquest tràmit dissabte (17.30 h) el CD amb la música de l'espectacle Aigua, que es va estrenar l'any passat al festival, el qual ha produït el disc amb Xavi Múrcia (arranjaments, enregistrament i producció musical) i Mirna Vilasís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.