cultura

Acaba la festa del moviment

L'Ésdansa clou l'edició del 2010 repetint les xifres d'assistència de 9.000 espectadors de l'any passat

L'espectacle ‘Àcid folklòric' “ha sacsejat el festival”, segons el director,
Jordi Fosas

Ahir, abans del darrer acte del programa de l'Ésdansa de les Preses, demanàvem a Jordi Fosas, director del festival i president de l'esbart Marboleny, que fes el complicat exercici d'emetre sobre la marxa, sense temps per recopilar tota la informació, un balanç de l'edició d'aquest any. Pel que fa al públic, les xifres s'acostaran molt a la xifra de l'any passat, o la podrien superar, és a dir, els 9.000 espectadors. A nivell artístic, el balanç té diversos punts per destacar.

El primer és, sens dubte, l'estrena de l'espectacle Àcid folklòric, de la societat Doctor Alonso. Fosas admet que va descol·locar un públic acostumat a una altra mena de propostes, el va desorientar, perquè com explica, l'espectacle “ha sacsejat el festival”, que és el que es pretenia: ser motor de creació –ell mateix n'és coproductor–, però també de reflexió, perquè parla sobre el paper de la dansa en les festes populars. “En aquest festival han de passar coses”, diu Jordi Fosas.

Un altre punt d'innovació va ser l'estrena, ahir, de l'espectacle Cançons d'Ariadna, de l'esbart Sant Martí, de Barcelona, amb Jordina Biosca. L'excepcionalitat de la proposta, que fusiona els contes i la dansa tradicionals, és el fet que va adreçada a un públic infantil, i això, segons Fosas, és important per aconseguir captar nous públics per a la dansa i la música tradicionals.

El director del festival va voler destacar expressament una de les novetats, l'estrena del Clot de l'Infern, al parc natural de Pedra Tosca, com a escenari d'un dels espectacles del festival. Es tractava dels rituals d'any nou de la tribu Amis, que van mostrar, la mitjanit de dijous, la Formosa Aboriginal Song & Dance Group.

Fosas explica que les previsions més optimistes eren que hi assistirien unes 150 persones. Van anar al Clot de l'Infern més de 400 persones per assistir-hi. El director del festival explica que, depenent de les propostes i els espectacles que es programin en les properes edicions, es traslladaran a altres escenaris poc habituals, i reconeix que és interessant per al festival.

Pels comentaris que ha pogut sentir, el director afirma que el Ballet de las Américas va sorprendre el públic per la seva espectacularitat, així com els esquimals de la companyia Ergyron.

Fosas també es mostra molt satisfet per l'alt grau de qualitat artística de les propostes d'aquest any.

LA XIFRA

500
participants
provinents d'un total de 23 companyies, que han presentat fins a 18 propostes en un Ésdansa amb balanç positiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Verdaguer, l’autor català més biografiat

Barcelona
Crítica

Set de... coherència

TRADICIONS

El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga

BERGA
Llagostera

El Festival Espurnes viu la seva edició de més èxit

Llagostera
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona