Serveis

Sant Adrià farà un nou tanatori a tocar del riu

L'equipament funerari inclourà un mínim de cinc sales de vetlla i un forn crematori

Es podria inaugurar el 2018

Sant Adrià de Besòs tindrà el seu propi tanatori. La societat Tanatori del Litoral, participada per Pompas Fúnebres de Badalona en un 60% i Elysius Europa en un 40%, ha adquirit en subhasta uns terrenys propietat del Consell Comarcal del Barcelonès i l'Ajuntament de Sant Adrià per construir aquest equipament funerari. El nou tanatori estarà ubicat al barri de la Catalana, entre el riu Besòs i la ronda Litoral, molt a prop de la ciutat esportiva del RCD Espanyol. Es tracta d'una parcel·la de gairebé 10.000 metres quadrats, dels quals el tanatori només n'ocuparà un 25% en una sola construcció aïllada envoltada de jardins.

A hores d'ara, la societat, que ja ha formalitzat l'adquisició dels terrenys, treballa en la redacció de l'avantprojecte, que ha de concretar quins són els serveis que tindrà l'equipament i com estaran distribuïts a l'edifici. Segons el plec de condicions, el solar admet la implantació d'un total de deu sales de vetlla i l'equipament n'hauria de tenir, en una primera fase, un mínim de cinc i un forn crematori. L'edifici podrà tenir una altura màxima de dotze metres, tot i que en alguns punts pot arribar fins als divuit. Les instal·lacions hauran d'estar dotades d'un aparcament amb 139 places. La societat treballa amb la previsió de tenir acabat l'avantprojecte a final de juliol. Si els terminis es compleixen, les obres podrien començar d'aquí a un any, amb una execució prevista de divuit mesos. Per això, fonts de la societat asseguren que el tanatori podria estar acabat abans de l'abril del 2018.

Evitar desplaçaments

Tanatori del Litoral ha adquirit els terrenys en una subhasta i n'ha pagat un total de 6.171.006 euros. El preu de sortida del solar, segons consta en els documents oficials, era de 2,5 milions d'euros més IVA. Els responsables de la societat asseguren que estan “il·lusionats” per la possibilitat de tirar endavant un projecte per dotar Sant Adrià d'un equipament que fins ara no havia existit. “Creiem que Sant Adrià és una ciutat prou important per tenir un tanatori al seu terme municipal”, asseguren, i hi afegeixen que el servei “oferirà més proximitat als usuaris i els evitarà desplaçaments”. Sant Adrià tampoc té cementiri, i per això els difunts del municipi s'han d'enterrar als que hi ha a ciutats del voltant com ara Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Barcelona.

L'operació de venda dels terrenys ha tirat endavant després que fa quatre anys el Consell Comarcal de Barcelonès desestimés la possibilitat de construir un tanatori en aquest mateix solar. El projecte, la trajectòria del qual va començar el 2008, va quedar esquitxat pel cas Pretòria, per una suposada conxorxa per manegar l'adjudicació del tanatori entre l'aleshores alcalde de Sant Adrià, Jesús Maria Canga; el cervell de la trama, Luis García, Luigi, i el llavors gerent del Consell Comarcal, Imanol Pujana. A final del 2008, pocs dies abans de l'esclat del cas Pretòria, es va aprovar l'expedient i el plec de clàusules que havia de regir la contractació de la construcció i gestió del tanatori. Tot i això, poques setmanes després de l'inici d'aquesta operació contra la corrupció urbanística, el ple del Consell Comarcal va decidir deixar sense efecte tots els acords presos fins llavors per tirar endavant l'equipament. Així, mai no es va arribar a posar a licitació l'obra per fer el tanatori. Ara sí que finalment la ciutat podrà tenir el seu equipament funerari.

LA XIFRA

6,1
milions
són els diners que la societat Tanatori del Litoral ha abonat pels terrenys on es construirà l'equipament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia