Infraestructures

Blindatge definitiu a les tres xemeneies

protecció S'acceleren els passos per declarar l'estructura bé cultural d'interès local treballs El desmantellament de bona part de la central tèrmica entra en la recta final

Els treballs estaran enllestits el primer semestre de l'any vinent
La peça que difícilment se salvarà són els tubs de l'any 1913

Res fa pensar que Endesa tingui la intenció, ara per ara, de canviar de plans i enderrocar les tres xemeneies de Sant Adrià de Besòs, un dels elements més significatius de la silueta urbana de l'àrea metropolitana. Això no obstant, la plataforma ciutadana que fa anys que batalla a favor de la conservació d'aquesta estructura amb passat industrial no s'acaba de fiar i segueix pressionant per blindar les tres xemeneies amb més garanties.

Per aquest motiu ni tan sols descansen durant el mes d'agost i aquesta mateixa setmana han lliurat a l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs un informe elaborat per un equip d'experts que se suma als arguments que justifiquen la declaració de l'estructura com a bé cultural d'interès local. Un pas que garanteix, encara més, la seva continuïtat al litoral adrianenc.

L'Ajuntament de Sant Adrià, de fet, ja va acordar el 27 de juliol, amb el suport de tots els grups municipals, obrir l'expedient que desembocarà, en uns mesos, en aquesta declaració. Però Endesa està en ple procés de desmantellament i demolició de bona part de la instal·lació (se salvaran les tres xemeneies i la nau de turbines) i la plataforma per a la conservació de les tres xemeneies, segons José Luis Muñoz, un dels seus portaveus, estarà més tranquil·la quan vegi que la decisió sobre mantenir dretes o no les xemeneies no està en mans de la companyia elèctrica.

Per això, a banda de presentar l'informe, la plataforma ha encetat una via de col·laboració amb l'Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya (Amctaic), els arquitectes de la qual ja assessoren la plataforma ciutadana. “Som conscients que anem tard [l'entitat batalla des del 2012 per blindar les xemeneies i recentment ha lliurat 590 firmes recollides en tres setmanes], però això no impedirà que seguim fent tots els esforços per protegir l'estructura com més aviat millor”, indica Muñoz.

La peça que ja difícilment se salvarà de la demolició, tot i la insistència de la plataforma, són els tubs de captació d'aigua, l'únic element que data de l'any 1913 i que forma part de la central original. L'entitat adrianenca entén que encara s'és a temps de preservar-los, però el cert és que la conservació no entra en els plans d'Endesa. I no sembla que la companyia tingui la intenció de fer marxa enrere.

Endesa, un cop més, és extremament moderada en els seus comentaris i es limita a assegurar que els treballs de desmantellament “segueixen a bon ritme, sense interrupcions”. La companyia manté els plans de salvar les tres xemeneies i la nau de turbines i, tot i que no es nega a estudiar cap proposta que li facin arribar els veïns, el cert és que cap de les darreres peticions li ha fet modificar els seus propòsits inicials.

Petició de Badalona

L'associació de veïns del Front Marítim, a la ciutat adjacent de Badalona, insta el nou govern local (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) a contactar amb Endesa i sol·licitar-li “l'aprofitament dels tubs procedents de l'enderrocament de la central tèrmica del Besòs, per utilitzar-los com a esculls perquè així contribueixin a regenerar el fons marí del litoral (petició expressada també per la Confraria de Pescadors de Badalona)”, explica la seva presidenta, Núria Fernández. Així mateix, l'entitat badalonina lamenta que els pantalans de 200 metres que entren mar endins no s'hagin reaprofitat per fer un passeig a l'estil del pont del Petroli, l'antic pantalà de Badalona que ara és un camí sobre el mar. Tant la plataforma adrianenca per la conservació de les tres xemeneies com l'associació de veïns del Front Marítim de Badalona lamenten que Endesa “s'hagi venut relíquies de principis del segle XX a preu de ferralla”.

Fonts properes a Endesa recorden que salvar segons quins elements no és només qüestió de voluntat, ja que, depenent del material que hagin contingut, fins i tot poden no tenir la plena garantia de no ser nocius per a les persones. Per això caldria elaborar un pla de residus que encara retardaria més els treballs que s'estan portant a terme. Per tant, i malgrat les pressions veïnals que no afluixen (alguns elements i documents ja han estat preservats a la central d'Endesa de la Zona Franca), el desmantellament segueix el seu curs i ja entra en la recta final. Actualment es procedeix a eliminar els pantalans i ja només mancarà la casa de Bombes i la recuperació ambiental o descontaminació del sòl. Tots els treballs estaran enllestits el primer semestre de l'any vinent, segons Endesa.

LES FRASES

No estarem tranquils fins que les xemeneies no es declarin bé cultural
José Luis Muñoz
plataforma per A la conservació de les tres xemeneies
Anem justos de temps per demanar que se salvin elements, però també és qüestió de voluntat
Núria Fernández
presidenta av front marítim

Les xemeneies segueixen buscant amo

L'antiga central tèrmica de Sant Adrià de Besòs, que s'endinsa uns metres en la ciutat veïna de Badalona, està situada en una parcel·la de 125.592 m², a primera línia de mar. Quan Endesa va anunciar que traslladava l'activitat, es va articular tot un moviment ciutadà per salvar les tres xemeneies de l'enderroc. Un referèndum ciutadà i vinculant impulsat l'any 2008 entre els veïns de Sant Adrià va decidir que les torres, de 200 metres d'altura, seguirien dretes.

A partir d'aquí, Endesa ha estat buscant un nou amo per als terrenys. El solar, com confirmen fonts d'Endesa, ha despertat l'interès d'inversos xinesos i russos que finalment s'han fet enrere. Ara no hi ha cap pretendent rondant l'antiga central tèrmica. Els terrenys d'Endesa estan situats davant el mar i formen part d'un sector pendent de desenvolupament, amb propietaris públics i privats.

José Luis Muñoz, de la plataforma per la conservació de les tres xemeneies, lamenta que, mirant cap al futur, “només es parli de fer
un barri nou, però no hi ha cap planejament seriós ni
diners sobre la taula”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.