Infraestructures

barcelonès

Descomptes “ecològics” als peatges d'accés a Barcelona

La rebaixa, del 20%, s'aplicarà a partir del 2012 als cotxes que emetin menys CO2 a la C-16, la C-33 i la C-32

Beneficiarà un 8% dels conductors, i es finançarà amb un recàrrec sobre la resta d'usuaris

El govern preveu aplicar descomptes del 20% als cotxes menys contaminants en els peatges dels accessos a Barcelona. És una mesura que tindrà, això sí, una torna que hauran de sufragar la resta de conductors, perquè la manera de finançar la rebaixa serà aplicar una recàrrega a la pujada anual dels peatges, tal com ja es fa amb els descomptes, també del 20%, aplicats a la C-16 als turismes amb tres o més ocupants, els anomenats vehicles d'alta ocupació (VAO).

La iniciativa, que va avançar ahir El Periódico i va confirmar a TV3 el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, forma part del paquet de mesures que integra el nou pla de qualitat de l'aire de la Generalitat, que es presentarà dijous, i es començarà a aplicar a partir de l'1 de gener del 2012 al peatge dels túnels de Vallvidrera, és a dir, a la C-16, i després s'estendrà a la C-33 a Mollet del Vallès i a la C-32 al Maresme i el Garraf. El requisit per beneficiar-se del descompte és que els vehicles emetin menys de 108 mg/km de CO2 si són de gasoil, o menys de 120 mg/km si són de gasolina. El criteri podria resultar controvertit, si es té en compte que no és la reducció del CO2, sinó la de l'òxid de nitrogen (NOx) i les partícules en suspensió de menys de 10 micres (PM10) l'objectiu principal del pla de qualitat de l'aire aprovat pel govern tripartit i que ara l'executiu d'Artur Mas reemplaça per un de nou, el qual inclou la rebaixa.

El govern calcula que aproximadament un 8% de la flota actual de vehicles de l'àrea metropolitana compleixen el requisit per beneficiar-se del descompte. El 92% restant, doncs, serà a la pràctica qui pagui la rebaixa.

En el cas dels vehicles d'alta ocupació, la bonificació beneficia uns 1.300 usuaris al dia i va comportar un recàrrec de l'1,5% a la resta de conductors.

LA XIFRA

120
mg/km de CO2en els vehicles de gasolina i 108 mg/km en els dièsel són els límits per beneficiar-se de la rebaixa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.