Medi ambient

torroella de montgrí

Els Mossos dubten que l'atac al camp de blat de moro el fes algun grup francès

No descarten que fossin associacions mixtes o del país

Els sindicats de pagesos lamenten els fets i demanen un debat “seriós” sobre transgènics

Els Mossos d'Esquadra estan investigant qui eren el grup d'activistes contra els transgènics que dilluns passat van destrossar un camp de blat de moro de Torroella de Montgrí, i ara mateix no descarten cap possibilitat. Tot i que inicialment semblava que l'acció la podria haver fet un grup de l'Estat francès –on hi ha més accions d'aquest tipus, i de fet fins i tot alguns webs francesos se'n feien ressò–, la policia dubtava ahir entre dues possibilitats més: o bé que fos un grup mixt de catalans i francesos, o bé que només fossin catalans. D'altra banda, el Departament de Medi Ambient va explicar ahir que l'informe desfavorable que van emetre sobre l'experiment de transgènics de l'empresa Syngenta –i que va ser el motiu de l'atac– es basava en la proximitat dels terrenys a espais naturals protegits. Per això la comissió de Bioseguretat va denegar el permís.

Pel que fa als col·lectius de pagesos, JARC va lamentar ahir els fets i va demanar “justícia”. Segons el president, Pere Rubirola, “els transgènics són legals, i cada pagès decideix si els utilitza o no”. Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, també va criticar aquestes accions, i ho va aprofitar per demanar un debat profund i clar sobre els cultius transgènics i el seu impacte: “L'Estat espanyol ha sigut molt permissiu i encara falten molts estudis”.

LA XIFRA

1
hectàrea de blat de moro
és el que van destrossar una cinquantena d'activistes dilluns a la matinada.

LA FRASE

Aquí el que cal és un debat seriós sobre els transgènics, perquè el govern sempre hi ha passat de puntetes
Joan Caball
COORDINADOR NACIONAL D'UNIÓ DE PAGESOS

El cas d'Albons i altres atacs

A les comarques gironines no hi havia hagut fins ara cap atac a un camp amb cultiu transgènic. Només hi havia el cas d'Albons, on el pagès Enric Navarro va calar foc a la seva collita de blat de moro ecològic perquè havia quedat contaminada per blat de moro transgènic d'un camp pròxim, situat a uns 70 metres. La crema va servir per demanar a les administracions que ampliessin els marges de separació entre aquests camps. Pel que fa a fets com el que dilluns es van produir a Torroella de Montgrí, sí que n'hi havia hagut a Gimenells, al Segrià, on el 2004 es va atacar un camp d'experimentació, seguint els mètodes que han fet famós el francès José Bové.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia