Societat

Tots els hospitals públics de Catalunya superen temps màxim llistes espera, segons el Síndic

Rafael Ribó anunciat l'obertura de quatre noves actuacions d'ofici sobre llistes d'espera per “possible vulneració de drets en aquest àmbit de la salut

Tots els hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) superen el temps màxim d'espera en algun dels procediments quirúrgics amb termini garantit, segons ha denunciat aquest dimarts el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que ha obert quatre noves actuacions d'ofici sobre llistes d'espera.

El defensor del poble català ha informat que durant aquest any ha iniciat aquestes quatre noves investigacions per “possible vulneració de drets en aquest àmbit de la salut” i ha alertat de l'increment de queixes per les llistes d'espera, un problema que “s'està cronificant” i que “no pot justificar-se per ajustos econòmics”.

Ribó està investigant, entre d'altres, les demores per accedir a l'optometrista a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i, en general, els retards per sotmetre's a operacions d'obesitat mòrbida i les dilacions per accedir a tècniques de reproducció humana assistida.

També ha obert una actuació relacionada amb la gestió de les llistes d'espera, investigacions que se sumen a l'actuació sobre les llistes d'espera per a intervencions quirúrgiques amb temps d'espera garantit als hospitals públics que va obrir el 2012.

Després de gairebé dos anys de seguiment de la situació, el Síndic ha constatat que tots els centres hospitalaris de l'ICS “superen el temps màxim d'espera de sis mesos en algun dels procediments quirúrgics amb temps d'espera màxim garantit”.

Ribó ha conclòs que “probablement, aquest temps d'espera superior és atribuïble, en gran part, a les intervencions quirúrgiques que es van deixar de fer durant l'any 2012”.

Al juny de l'any passat, 10 procediments quirúrgics superaven aquest termini als hospitals de Bellvitge i Viladecans; 8 a l'Hospital Joan XXIII ; 7 a l'Hospital Germans Trias i Pujol; 6 a l'Hospital de la Vall d'Hebron; 4 als hospitals Verge de la Cinta i Josep Trueta; i 3 a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Segons l'informe del Síndic, les intervencions quirúrgiques que al juny de 2013 registraven un temps d'espera superior als 6 mesos en els 8 hospitals de l'ICS són: pròtesis de genoll i pròtesis de maluc, en 7 centres; artroscòpia, en 6 centres; catarates, amigdalectomia, circumcisió i galindons, en 5; hèrnia, en 3; varius, prostatectomia i quist pilonidal, en 2 centres; i col.lecistectomia, túnel carpià i histerectomia, en 1 centre.

El Síndic ha suggerit que el CatSalut actuï una vegada transcorreguts sis mesos des que s'inclou un pacient en llista d'espera sense que hagi estat intervingut, i que proporcioni informació als pacients sobre com poden exercir el seu dret d'opció.

Ribó també ha instat el Departament de Salut a “no eludir la seva responsabilitat respecte de les llistes d'espera que es poden generar en els serveis dels centres concertats, ja que té la responsabilitat de la prestació dels serveis sanitaris i de controlar que es mantingui la qualitat de tots els serveis que s'ofereixen amb finançament públic”.

El defensor del ciutadà també ha denunciat que encara rep queixes de que Salut no proporciona als pacients la data aproximada en que es preveu la intervenció i ha insistit que deu facilitar-se, “encara que sigui amb caràcter provisional, quin és el nombre d'ordre que ocupa el pacient a la llista i la data aproximada d'intervenció”.

Durant l'any passat, les queixes iniciades per Ribó sobre llistes d'espera van representar el 30 % del total de queixes sobre temes de salut i l'1,8 % del total de queixes rebudes pel Síndic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia