Reportatge

Fira de Santa Caterina, fira de l'Oliva Arbequina i fira del Gos Caçador

Tres fires en una

Ja fa uns anys que a la tradicional fira de Santa Caterina, Arbeca hi va sumar un certamen dedicat a la caça i un altre que promociona l'oli d'olives arbequines

Diu el refranyer que la fira de Santa Caterina és o molt freda o molt humida. I temps n'hi ha hagut per comprovar-ho perquè aquest és un certamen amb molta història. L'any 1493, el poble va rebre la concessió per celebrar fira el primer diumenge després de Pasqua i també el 25 de novembre. Durant molts anys l'activitat econòmica de la fira va anar lligada a la feina al camp, amb una exposició de tractors i altres estris a la plaça del mercat. Però l'any 1984 es va sumar a la cita la popular fira del Gos Caçador. Poc a poc, la fira de l'Oliva Arbequina ha anat guanyant pes i moltes de les activitats que es proposen tenen a veure amb l'oli. Es pot dir que actualment Arbeca celebra tres fires en una.

La clàssica i les altres

Diumenge, els carrers del poble s'omplen de parades de productes artesanals, roba... és el format tradicional de fira, amb un programa que inclou ball, exposicions, xerrades... Al mig del recorregut final s'hi encén un gran foc on es cou l'esmorzar típic, fesols amb llonganissa, que s'amaneix amb l'oli nou. Seguint el recorregut, a la plaça del Toll s'hi instal·la l'exposició dels millors gossos de caça tant per a la perdiu com per al conill. De fet, en aquest espai s'hi poden veure gossos de totes les races, i és una de les atraccions del certamen. I és que no és cap coincidència que Arbeca organitzi una fira del gos caçador. L'àrea practicable de caça del municipi és de 5.834 hectàrees. La major part són de secà, excel·lents per a la perdiu, el conill, la llebre, el tudó i el tord. A més s'hi alliberen repoblacions procedents d'una granja cinegètica pròpia. També es pot caçar la mitja veda en la zona de regadiu, on hi ha moltes guatlles, tórtores i tudons. El mateix diumenge durant el matí es podrà assistir a la demostració d'ensinistrament esportiu, habilitats canines i concurs de bellesa canina que es farà al final de la costa del Pou. Un cop acabada aquesta activitat, començarà una demostració de doma a cavall a càrrec del centre de doma J. Antoni Rodríguez.

Diumenge al matí també es concentren els actes relacionats amb les olives: es pot participar en el concurs de maceració d'olives i el de menjar olives arbequines. A més, a la fira s'hi poden trobar els primers olis de l'any d'oliva arbequina. Arbeca va donar nom a aquesta varietat, que va ser introduïda pel duc de Medinaceli, senyor d'Arbeca: la va portar de Palestina al segle XVIII i va prometre un ral de billó per cada olivera plantada. Així en va impulsar el cultiu arreu de la comarca, que després es va estendre ja que aquesta varietat està considerada una de les millors, tant per la producció com per regularitat i per la qualitat de l'oli que dóna. A la cooperativa d'Arbeca es produeix oli d'oliva verge extra sota la denominació d'origen Les Garrigues.

Més activitats

Els actes de la fira començaran a desplegar-se el proper divendres, amb una xerrada sobre la nova convocatòria del Programa Leader i la inauguració oficial del certamen. De dissabte en destaca la presentació del grup de diables Calents i Cornuts i el concert de Lo Torpe Ingles.

La fortalesa ibèrica dels Vilars, de visita obligada

A quatre quilòmetres d'Arbeca es pot visitar la fortalesa dels Vilars, un jaciment ibèric excepcional. La vila va ser construïda al segle VIII aC i habitada durant 400 anys pels ilergets. No era habitual, però en aquest cas la fortalesa es va bastir a la plana i no als punts elevats més fàcils de defensar. En aquest cas, a la plana podien controlar l'aigua i les terres dels voltants. Una muralla de cinc metres d'amplada, amb una dotzena de torres, una barrera de pedres clavades i un fossat protegien els seus habitants. Les cases estaven construïdes a tocar de la muralla i s'obrien a un carrer que envoltava una plaça central amb una gran cisterna. El conjunt es pot visitar dissabtes i diumenges de 10 a 14 h.

Dades d'interès

Per arribar-hi. Arbeca està connectada a diverses vies ràpides: l'A-2, l'N-240 i l'AP-2. Al poble s'hi arriba per la C-233.

Dates. La fira se celebra del 23 al 25 de novembre. S'inaugurarà el dia 23 a les 22 h, amb un recital de poesia de Kara i música de Salvador Gual. El dia 24, a la tarda, hi haurà espectacle infantil i, a les 22 h, a la plaça del Mercat es presentarà el grup de diables Cornuts i Calents, que oferiran un correfoc. A la mitjanit començarà el concert de Lo Torpe Ingles, que s'allargarà amb l'actuació de Nar6 Sound Discomòbil. El dia 25 a les 9.30 h començarà el III Trial Running d'Arbeca.

Més informació:

www.arbeca.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.