Societat

Les altes temperatures abasten tot el centre d'Europa

La calor procedent d'Àfrica arriba a Alemanya i Suïssa en un inusual final d'estiu al centre d'Europa

França decreta l'alerta a 16 departaments del sud i de l'est

Les altes temperatures per l'onada de calor africana arriben ja a mig Europa. Estats com ara Alemanya, França, Suïssa, Àustria i la República Txeca, poc acostumats a patir calorades, van vorejar ahir també els 40 graus i en alguns, com és el cas de França, van decretar l'alerta per calor a 16 departaments del sud i de l'est.

La calor va travessar ahir el Mediterrani i es va fer forta als departaments de l'est i el sud de França, i no pas als de la Catalunya del Nord i la Costa Blava, per exemple. La bombolla d'aire calent es va instal·lar prop dels Alps, abastant els altres estats alpins.

L'última onada de calor del 2003 es va saldar a França amb 15.000 morts. Les previsions per avui, però, indiquen ja una baixada considerable de les temperatures, amb l'arribada de pluges procedents de l'Atlàntic, que aniran abastant tot França a mesura que avanci el dia. Aquest estiu, la ciutat occitana d'Orange ha batut el rècord, amb 42 graus, però durant el juliol. A Alemanya i Suïssa no hi ha alerta, tot i que els ciutadans han omplert els espais habilitats per prendre el sol i banyar-se. També avui hi començaran a baixar els termòmetres.

Groenlàndia va perdre la capa de gel al juliol

El glaç que habitualment cobreix Groenlàndia va arribar a desaparèixer durant uns dies de juliol. La NASA ha detectat que el desgel no havia superat mai el 50% de la superfície de l'illa durant l'últim segle.

El nivell del mar hauria de seguir sense canvis

Els científics no preveuen que el desgel a Groenlàndia generi una més gran elevació en el nivell del mar, tot i que s'han desprès trossos més grans que l'illa de Manhattan de la glacera Petermann.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.