Societat

Quatre dies més de calor

Una desena de municipis superen els 40 ºC per una calorada que durarà fins divendres

Barcelona arriba als 35 ºC per primer cop aquest estiu

Les primeres tempestes abasten la Garrotxa, el Ripollès, el Berguedà i Osona

En el cinquè dia d'una onada de calor que s'allargarà fins divendres i no dóna treva, ahir es van viure les temperatures més altes de l'estiu en molts punts de la costa, com ara els 35,1 ºC de Barcelona ciutat, on continuen dies de xafogor. Com ja ha passat durant tot el cap de setmana, els registres més alts, però, es van produir a l'interior: 41 ºC a Artés (Bages), 40,5 ºC a Organyà (Alt Urgell), 40,5 ºC a Torroja de Priorat i 40,1 ºC a Castellbisbal (Vallès Occidental).

La xafogor va ser ahir molt forta, amb humitats del 70% a tota la costa catalana, que va registrar les mínimes més altes d'Europa amb 27 ºC durant la matinada a Barcelona.

La calorada es va traduir en forts xàfecs, en alguns casos acompanyats de calamarsa, sobretot al Ripollès i en punts de la Garrotxa. Les precipitacions més importants es van produir a la vall de Camprodon. Molló va recollir més de 30 litres per metre quadrat en poc més de mitja hora i s'hi van produir talls de subministrament elèctric. Camprodon va registrar 52,6 litres per metre quadrat i en alguns carrers hi van haver petites inundacions. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que els termòmetres es mantinguin alts fins dijous o divendres, i avui les temperatures més extremes es continuaran concentrant a les comarques de Lleida, la Catalunya central, l'Alt Pirineu, els dos Vallès, la Conca de Barberà, el Gironès i la Selva. Protecció Civil insisteix a recomanar a la ciutadania que eviti les hores de màxima calor al carrer, que es begui molta aigua i també que es vigili sobretot amb les persones més dèbils, com ara gent gran, malalts i infants. La peculiaritat d'aquest agost és que s'han viscut dues onades de calor gairebé consecutives, perquè el dia 10, per exemple, ja es va arribar als 41,8 ºC a Serós.

Experts del Servei Meteorològic van recordar ahir que l'any 2006 Catalunya també va viure diverses onades de calor seguides, tot i que l'estiu dels rècords va ser el del 2003, el més calorós dels últims 90 anys a Barcelona, amb temperatures entre 3,2 ºC i 5,6 ºC per sobre de la mitjana habitual a la capital. Des de dijous passat, els Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès vuitanta persones per patologies relacionades amb les altes temperatures. Només 32, però, han hagut de ser traslladades a centres sanitaris.

Pel que fa a incendis, continua el risc molt alt a la majoria del país. Els bombers van haver d'acudir ahir a 22 focs, que van cremar vegetació. El més important va ser a Porrera (Priorat) on es van cremar unes quatre hectàrees al fons d'un barranc.

Sequera i calor beneficien la producció de sal de l'Ebre

La campanya de recollida de sal al Delta de l'Ebre, coneguda com la salinada, preveu aconseguir aquest any xifres rècord gràcies a la sequera i a les altes temperatures. La producció podria superar les 100.000 tones de sal i incrementar els beneficis d'un 40% respecte al 2011. La campanya de collita de la sal, que va començar ahir i s'acabarà cap al 8 de setembre, dóna feina a 54 persones.

La DO Alella inicia una verema “excepcional”

Els cellers de la denominació d'origen Alella han començat a recollir els primers raïms en una verema que es presenta “excepcional i formidable”. Segons els experts, la qualitat podria ser com la del 2005.

Dos de cada tres piscines té nivells excessius de clor

Dues de cada tres piscines tensen massa clor i provoquen irritacions i infeccions oculars als banyistes, segons un estudi de l'Institut de Salut de Portugal. Les persones que duen lentilles són les més perjudicades.

L'alt risc d'incendi continua vigent a tot el país

El perill d'incendi forestal continua sent molt alt o extrem en moltes zones del l'interior i el prelitoral de Catalunya. A la resta del territori, es manté el perill alt i només al Pirineu occidental és moderat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella