Educació

Set països asiàtics copen les primeres posicions

Xangai, Hong Kong i Singapur encapçalen les tres classificacions

Suïssa, Liechtenstein i Holanda, entre els deu millors

Finlàndia perd posicions

Entre els deu millors resultats obtinguts pels escolars en coneixements matemàtics, els set primers es registren a països asiàtics, seguits de tres estats europeus. Els escolars de Xangai –l'informe Pisa no avalua tots els alumnes xinesos, sinó tan sols de les economies més avançades del país– són els que obtenen la millor qualificació: 613 punts, 119 per damunt de la mitjana que fixa Pisa (494 punts).

El segon lloc l'ocupa Singapur (573) i hi segueixen Hong Kong (561), Taipei (560), Corea del Sud (554), Macau (538), Japó (536), Liechtenstein (535), Suïssa (531) i Holanda (523). Finlàndia, que el 2003 ocupava la segona posició, passa ara a la dotzena en matemàtiques.

Els deu primers classificats en matemàtiques superen també amb escreix la mitjana en coneixements científics i comprensió lectora. De fet, Xangai torna a liderar la puntuació en les dues disciplines. En aquest cas, Finlàndia ocupa el cinquè i el sisè lloc respectivament.

Segons l'informe Pisa, els països amb millor puntuació són els que fan èmfasi en la selecció dels mestres, els incentiven a treballar plegats i faciliten la seva autonomia. Per contra, no atorga tanta importància al nombre d'alumnes per classe i sí a les expectatives que tenen els pares amb relació al futur dels fills: a més expectatives, més rendiment.

La progressiva caiguda dels resultats registrats pels escolars finlandesos (23 punts en matemàtiques des de 2003) ja ha causat preocupació entre les autoritats del país nòrdic, tot i que les qualificacions continuen superant la mitjana. “El descens general indica que hem de prendre mesures”, va afirmar la ministra d'Educació, Krista Kiuru. La desmotivació dels alumnes i l'estancament de les tècniques docents s'assenyalen com a possibles raons.

Amèrica Llatina, a la cua

Els països llatinoamericans ocupen els últims llocs de l'informe Pisa. El millor classificat és Xile, que es troba en la posició 51, seguit de Mèxic, en la 53, mentre que Colòmbia i el Perú són els que obtenen pitjors resultats. Segons la directora de gabinet de l'OCDE, Gabriela Ramos, “la diferència de 80 punts que manté Mèxic amb la mitjana de Pisa equival a dos anys menys d'educació”. Dels països avaluats, Uruguai és el tercer millor classificat, seguit de Costa Rica, Brasil i l'Argentina –amb avenços en ciències i matemàtiques i un retrocés en lectura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia