Salut

Un mecanisme nou per tractar tumors agressius

Investigadors de l’Hospital del Mar el començaran a provar amb humans

Investigadors de l’Hospital del Mar han aconseguit frenar el creixement de tumors agressius i metastàtics amb un tractament que combina la quimioteràpia amb un inhibidor d’una proteïna que regula la reparació de l’ADN danyat de les cèl·lules cancerígenes. L’estudi, publicat a la revista Molecular Cell, ha comprovat la viabilitat d’aquest abordatge estudiant l’evolució de tumors de còlon de pacients humans aplicats a ratolins. El següent pas de la seva recerca és la utilització d’aquesta combinació de fàrmacs en pacients humans.

El doctor Lluís Espinosa, director del grup de recerca de mecanismes moleculars del càncer i les cèl·lules mare de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques ha focalitzat el seu treball en una proteïna, la quinasa IKKa, que contribueix a la reparació del dany en l’ADN de les cèl·lules tumorals provocat per la quimioteràpia, de manera que és un factor clau per a la resistència al tractament i la disseminació del tumor. Aquesta proteïna s’activa per les mutacions dels oncògens BRAF i KRAS, presents en la major part dels tumors més agressius, i l’estudi dels científics catalans ha demostrat que combinar l’acció d’un inhibidor de l’oncogen BRAF amb quimioteràpia desactiva la proteïna i elimina el tumor. Els impulsors de l’estudi volen començar ara un assaig clínic en pacients amb càncer, aprofitant que els medicaments usats a l’estudi ja existeixen i s’utilitzen en la pràctica clínica.

Calen pacients d’ictus per a un nou estudi

Una recerca conjunta entre l’Hospital Germans Trias i Pujol, l’Institut Guttmann i la Universitat de Barcelona cerca persones d’entre 45 i 70 anys que hagin tingut un primer ictus isquèmic entre fa tres anys i els darrers tres mesos. Els pacients han de ser capaços de comunicar-se i fer exercici físic per participar en una recerca finançada per La Marató de TV3 que vol estudiar l’efecte que l’exercici físic, el mindfulness i l’entrenament cognitiu poden tenir en la recuperació cognitiva, emocional i social. L’estudi inclou un exhaustiu examen mèdic i cognitiu i una intervenció de tres mesos. Els interessats poden trucar al 667 051 236 o escriure a [email protected].



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.