Medi ambient

Un 93% dels catalans estan preocupats per la sequera, segons el CEO

Un 82% es mostra d’acord a sancionar municipis i empreses que no limitin el consum d’aigua

Els homes joves són els menys conscienciats del problema

Només un 17% dels enquestats creu que cal restringir el reg al camp

La sequera és motiu de preocupació massiva entre els catalans. Segons l’enquesta Òmnibus del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, un 93% dels ciutadans del país declaren estar amoïnats en diferents graus per la situació d’escassetat d’aigua.

En aquest context, un 82% de les persones enquestades estaria d’acord a sancionar municipis i empreses que no limitin el consum d’aigua. Alhora, de forma particular, un 81% dels enquestats assegura que ha pres mesures per reduir-ne el consum, per bé que la conscienciació no ha arribat encara als col·lectius més joves, que són els que menys mesures han pres davant l’emergència climàtica. Així, entre els homes joves de 16 a 24 anys, un 66%, davant del 80% de mitjana de la població, afirma que fa per estalviar aigua en el seu dia a dia.

Pel que fa a les mesures públiques, les dades de l’enquesta recollides per l’ACN indiquen que hi ha un acord majoritari pel que fa a la supressió dels usos ornamentals de l’aigua (un 85% ho veuen bé), i també amb la prohibició d’omplir piscines privades (un 78% hi està d’acord). Un 46% aprova prohibir el reg de jardins i parcs i només un 40% està d’acord a limitar l’aigua per a usos industrials encara que afecti la població.

Només un 38% dels catalans estaria d’acord a limitar l’aigua per a ús domèstic encara que afecti a la vida quotidiana i un 33%, a reduir cabals ecològics de manteniment dels rius. La gran majoria de catalans està en contra de limitar l’aigua per a ús agrícola encara que afecti la població; només el 17% n’és partidari.

Encara en l’àmbit del medi ambient, la Zona de Baixes Emissions amb restriccions a la circulació dels vehicles més antics i contaminants recull, segons el CEO, un suport majoritari. Una àmplia majoria d’enquestats (72%) veuen bé que s’apliqui la mesura a Barcelona, però és majoritari a tots els estrats de població, des dels pobles més petits a les ciutats més grans.

Per simpatitzants de partits, el suport a les zones de baixes emissions té més adeptes entre els catalans d’esquerres, simpatitzants dels comuns, la CUP, el PSC o ERC. Per contra, els simpatitzants de PP i, especialment, de Vox són qui mostren menys suport a la mesura. De fet, els contraris a la mesura superen als partidaris entre els simpatitzants del partit d’ultradreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia