Política

Illa aposta per governar en minoria amb els comuns

Posa Barcelona i l’Estat com a exemples per reivindicar el mateix a la Generalitat

El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, l’exministre Salvador Illa, aposta per un govern en minoria amb En Comú Podem, obviant la dificultat d’aquesta opció, ja que els pronòstics de les enquestes assenyalen, en el millor dels casos, un executiu que requeriria molts suports de partits antagònics. Illa defensava la idea ahir en la roda de premsa organitzada per l’Agència Catalana de Notícies (ACN) recordant que, a Barcelona i a l’Estat, els socialistes i els comuns governen en minoria amb suports externs i diversos. El candidat socialista obviava la situació en què es va trobar Ciutadans fa tres anys, incapaç d’aglutinar prou suports tot i guanyar, perquè l’independentisme va mantenir una majoria parlamentària que podria repetir ara.

Potser per aquesta raó, Illa va reivindicar que a Catalunya no hi ha, ni hi ha hagut, una majoria independentista –en vots– i que, en canvi, sí que considera que existeix una “majoria pel retrobament”. El candidat socialista també acceptava el debat electoral cara a cara que li proposava la vigília el candidat d’ERC i vicepresident del govern, Pere Aragonès.

Debats de cultura

D’altra banda, els socialistes van dedicar ahir dos actes a la cultura. Al matí, un debat del candidat amb l’actor i productor teatral Abel Folk, i, a la tarda, un acte d’Illa amb la participació de la també candidata i escriptora Gemma Lienas; la productora audiovisual Montserrat Bou; el secretari general del Ministeri de Cultura i Esports, Javier García Fernández; l’editor Daniel Fernández, i la nova directora del Teatre Nacional, Carme Portaceli.

Illa va defensar un “pla de xoc” per remuntar el sector amb el lideratge del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca), i amb el compromís d’invertir-hi el 2% del PIB, però també una estreta col·laboració entre les administracions, amb el mantra que Illa no para de repetir pel que fa als governs català i espanyol: “Col·laboració, coordinació i lleialtat.” Bou va reclamar estratègies audiovisuals clares i pressupost per dur-les a terme, mentre que Fernández va criticar el govern català per haver declarat la cultura bé essencial però no pas comerç essencial les llibreries, obligades a tancar els caps de setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia