Política

Podem passa al mixt i ho agita tot

Els cinc diputats de Podem s’emancipen de Sumar i deixen Yolanda Díaz en xoc perquè exigiran negociar amb Sánchez el vot a cada llei del govern com ERC i Junts

“És transfuguisme”, diu Sumar

L’amnistia es debat dimarts en ple caos

El ple del Congrés atenia la compareixença del ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, i la solució dels dos estats per a Israel i Palestina, però la guerra va ser engolida als passadissos per la bel·ligerància de dos partits. A tres quarts de cinc de la tarda, el mitjà de comunicació de Pablo Iglesias, Canal Red, llançava una “exclusiva” que agitava l’hemicicle i els fonaments de la legislatura: els cinc diputats de Podem –Ione Belarra, Javier Sánchez Serna, Noemí Santana, Martina Velarde i la quatre per Barcelona, Lilith Verstrynge– s’emancipen de Sumar, passen al grup mixt i deixen en xoc Yolanda Díaz, perquè ella té un grup de 26 i ells exigiran ara negociar amb Pedro Sánchez el vot a cada llei del govern de coalició. Si bé Díaz va humiliar Podem vetant Irene Montero a les llistes –i de ministra– i silenciant-lo al Congrés, la líder de Sumar va encaixar el revers de la humiliació quan ahir es va haver d’assabentar de la primícia de la ruptura del grup llegint el mitjà d’Iglesias, l’home que la va ungir a dit el 2021 com a hereva. “És transfuguisme”, clama Sumar.

El salt de Podem al mixt –on conviurà amb Néstor Rego (BNG), Cristina Valido (Coalició Canària) i Alberto Catalán (UPN), els grans damnificats, perquè hi perdran diners i temps– enreda una legislatura ja enrevessada: sota el timó de Belarra, Podem aspira a tenir una relació amb Sánchez de tu a tu com la d’ERC i Junts. “Des d’ara passem al grup mixt per garantir la nostra capacitat de fer política al Congrés [...]. Les persones de Podem no estem en política per conservar un escó ni per ser al govern ni per escalfar un seient: som aquí per impulsar canvis valents i ambiciosos i fer possible el que ens diuen que és impossible. Seguirem treballant amb total autonomia política”, advertia Javier Sánchez Serna a l’escriptori del Congrés. L’exministra Irene Montero, a més, veia ahir com La Moncloa feia comparèixer la nova titular d’Igualtat, la socialista Ana Redondo, per presentar una llei de paritat que a ella se li va negar presentar al seu dia en primera lectura perquè va ser vetada en favor del protagonisme de Nadia Calviño.

Purga fulminant a les comissions

Díaz va reaccionar al revés amb una fulminant purga de les podemites Verstrynge –portaveu– i Santana –presidenta de la de Drets Socials per un dia– en comissions acabades de constituir. Amb la mudança al mixt, Podem hi surt guanyant en veu –tindrà portaveu propi en cada debat, no com ahir sobre Gaza– i en diners: ara rebia 19.429 euros al mes –el 23% dels 84.477 euros mensuals que rep Sumar de subvenció–, i ara rebrà 27.544 euros (8.115 euros més) perquè els correspon el 62% de la subvenció del mixt. A més de Rego, Valido i Catalán, que tenien un loft per a tres i ara perdran temps d’intervenció, la gran perjudicada és la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que suma un nou interlocutor en la negociació del pressupost del 2024. “Fins ara Sánchez havia de trucar a Puigdemont, Junqueras, Ortuzar i acordar-ho amb Díaz, i ara ha de trucar també a Belarra”, resumia Carmen Fúnez (PP). “Quan es divideix més l’esquerra, hi guanya la dreta”, avisa Patxi López (PSOE), que no veu en risc els 179 vots de la investidura, tot i que sense Podem quedarien dos per sota dels 176 que delimiten la majoria absoluta.

El primer examen es viu dimarts amb l’admissió a tràmit de la llei d’amnistia i la tramitació per la via d’urgència en un ple al Congrés en què els cinc vots de Podem no perillen. La previsió és que la llei arribarà al Senat a principis de març. “Demanem un vot de confiança: els ciutadans dubtaven de l’objectiu dels indults i avui els resultats són inqüestionables. Amb la mateixa seguretat sé que la llei d’amnistia millorarà la convivència”, esgrimia la ministra portaveu, Pilar Alegría.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.