Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

La pausa humanitària a la Franja comença avui

Qatar va informar ahir, dijous, que l’anunciada treva temporal de quatre dies a a la Franja de Gaza pactada entre Israel i Hamàs començarà avui a les set del matí. La informació, difosa en una roda de premsa des de Doha per part del ministeri d’Afers Estrangers qatarià, arribava després que ahir dijous Tel-Aviv assegurés que la treva no s’iniciaria almenys fins avui, tot i que no havia especificat l’hora.

En la mateixa compareixença, Qatar va detallar que Hamàs alliberarà els primers ostatges –en concret, tretze– avui mateix, a les quatre de la tarda.

D’altra banda, l’exèrcit israelià ha anunciat la detenció del director de l’hospital d’Al-Shifa per sotmetre’l a un interrogatori per esbrinar si l’edifici era també un centre d’operacions del grup terrorista.

Un altre comboi d’ajuda

Egipte va mobilitzar ahir, dijous, des del Caire un altre comboi d’ajuda humanitària compost per més d’un centenar de camions que es dirigiran al pas fronterer de Rafah, que connecta Gaza amb el Sinaí, quan encara faltaven unes hores perquè entrés en vigor la treva entre Israel i Hamàs a la Franja prevista per primera hora d’avui.

Segons la cadena de televisió estatal Al Qahera News, el comboi s’afegeix a un altre format per prop de mig miler de camions que s’estan desplaçant a Rafah des de diferents punts del nord del Sinaí i que entrarien a la Franja de Gaza quan s’implementi la treva a les set del matí hora local d’avui, divendres.

Més incursions

D’altra banda, l’exèrcit israelià va dur a terme ahir més incursions a Cisjordània. Segons l’agència oficial de notícies Wafa, un palestí de 18 anys va morir dijous a la matinada per trets israelians en una operació de l’exèrcit al camp de refugiats de Balata, a l’urbs de Nablus, situada al nord del territori cisjordà i un dels bastions de les milícies palestines. Tres més van ser van ser ferits de bala. D’acord amb la mateixa font, tropes israelianes van assaltar diversos domicilis.

Al seu torn, com va succeint dia rere dia, l’exèrcit va arrestar ahir almenys setanta palestins més en altres llocs de Cisjordània.

També es va detenir més d’una quinzena de persones a Hebron, i es van efectuar també arrestos a Jerusalem Est, a la zona del districte de Ramal·là i a l’urbs de Qalqiliya. En aquesta última ciutat del nord-oest cisjordà es va arrestar més de trenta persones.

Israel i Cisjordània viuen l’escalada de violència més gran en dues dècades, que s’ha intensificat encara més des de l’esclat de la guerra entre Israel i Hamàs el 7 d’octubre. Des de principi d’any, uns 438 palestins han mort per foc israelià a Cisjordània, 227 dels quals, des del 7 d’octubre.

Sánchez visita la zona

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va transmetre ahir la seva solidaritat a un grup de familiars d’ostatges israelians en mans d’Hamàs després de l’atac terrorista perpetrat el 7 d’octubre.

Sánchez va tancar la primera jornada de la seva gira per Jerusalem, Palestina i Egipte amb aquesta reunió, que va tenir lloc a l’aeroport Ben Gurion de Tel-Aviv abans d’emprendre viatge al Caire.

En les seves reunions a Israel tant amb el president del país, Isaac Herzog, com amb el primer ministre, Benjamin Netanyahu, el cap de l’executiu espanyol els va transmetre en persona la rotunda condemna dels atacs terroristes de Hamàs i la solidaritat amb les víctimes. També va reclamar l’alliberament immediat de tots els ostatges capturats el 7 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.