Política

Conflicte bèl·lic a l’Est d’Europa

Volodímir Zelenski i Xi Jinping parlen per primera vegada des de la invasió russa d’Ucraïna

El president xinès, Xi Jinping, i el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, van parlar ahir per primera vegada des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna, segons van informar mitjans xinesos i el mateix Zelenski.

Els dos líders van expressar durant la conversa la seva voluntat de buscar fórmules per assolir la pau, tot i que des de perspectives força allunyades.

Xi, que no havia parlat amb Zelenski des de fa més d’un any –però sí que ho havia fet diverses vegades amb el president rus, Vladímir Putin–, va defensar que el “diàleg” i la “negociació” són l’únic camí “viable” per sortir del conflicte, i va advertir que “ningú hi guanya amb una guerra nuclear”.

El dirigent xinès va reiterar la seva disposició a promoure converses de pau i va anunciar que el seu representant especial d’Afers Euroasiàtics anirà a Ucraïna i altres països per mantenir “una comunicació profunda amb totes les parts sobre una solució política a la crisi d’Ucraïna”, segons l’agència Xinhua.

Zelenski va celebrar la “llarga i significativa” trucada de Xi i va explicar que havien posat l’èmfasi a buscar possibles fórmules de cooperació per establir “una pau justa i estable per a Ucraïna”. No obstant això, va avisar que “no hi pot haver pau a costa de compromisos territorials”. “Ucraïna no cedirà el seu territori a l’enemic”, ha dit en un vídeo emès poc després de la conversa amb Xi, que en la seva proposta de mediació no exigia la retirada completa de Rússia dels territoris ocupats. Zelenski es va mostrar confiat que la trucada de Xi –que Kíiv demanava fa mesos– i el nomenament de l’ambaixador d’Ucraïna a la Xina donaran un “impuls poderós” a les relacions.

El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, va defensar ahir el cessament de les hostilitats com a via per “obrir camins al diàleg” per facilitar una solució negociada. “Sense un alto el foc no és possible continuar”, va advertir des de Madrid. El brasiler és partidari de crear un fòrum de països per propiciar la pau, una proposta de la qual desconfien la UE i els EUA perquè la veuen equidistant.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2282398-zelenski-i-xi-parlen-per-primera-vegada-des-de-la-invasio-russa-d-ucraina.html

2282398



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia