Política

estats Units

Calma tensa als EUA

Els republicans guanyen terreny a la Cambra de Representants amb els primers resultats, però no hi ha signes de “marea vermella”

La batalla pel Senat és d’empat tècnic

En marxa el recompte de les eleccions de mig mandat als Estats Units que condicionarà el futur de Joe Biden i Donald Trump. President i expresident pendents de l’escrutini final. Caldran hores i potser dies per saber quin color dominarà a la Cambra de Representants i al Senat. Els primers resultats donaven avantatge als republicans a la Cambra, que caldrà veure si aconsegueixen mantenir-la al llarg de l’escrutini. En el Senat la situació és d’empat tècnic. A aquestes hores, tot està obert, tant a la Cambra de Representants com en el Senat. L’únic clar és que no hi ha signes de la “marea vermella” que pronosticaven els republicans.

Patacada de Trump a Pennsilvània

La derrota dels candidats pro Trump l’hauria frenat, com la de Mehmet Oz per l’escó del Senat de Pennsilvània. Tot i això, enemics declarats de Trump dins del Partit Republicà, com el seu possible adversari a les primàries amb vista a les presidencials de 2024, Ron DeSantis, han arrasat a Florida i repetirà com a governador després d’haver-se imposat per gairebé vint punts d’avantatge al candidat demòcrata.

En la cursa pel Senat, els republicans han aconseguit mantenir Ohio, però han perdut New Hampshire, per la qual cosa l’objectiu de controlar aquesta cambra estaria a l’aire. L’únic que està clar és que les eleccions no van com esperaven els republicans i la “marea vermella” amb la qual somiaven no s’ha produït.

Es tracta d’uns dels comicis més importants dels últims anys, ja que els votants determinaran quin partit controlarà no només la Cambra de Representants i del Senat, sinó també 36 governacions i una sèrie de llocs estatals clau, com secretaries d’estat. El resultat influirà en els dos anys que queden de presidència de Biden.

El Partit Republicà va aconseguir dimarts mantenir el seu senador per Ohio, però no va aconseguir un dels seus principals objectius de la nit: imposar-se en la cursa pel Senat a l’estat clau de New Hampshire, segons les projeccions dels principals mitjans nord-americans.

Mantenir Ohio era imprescindible pels republicans per apoderar-se del control del Senat –actualment a mans demòcrates–, però en perdre a New Hampshire, on la senadora progressista Maggie Hassan va conservar el seu escó, fa que tot i la victòria d’Ohio les possibilitats d’arrabassar als demòcrates el control sigui més difícil.

Ohio i New Hampshire van ser els primers dels estats que es considerava que podien caure tant al bàndol demòcrata com el republicà, en els quals es va conèixer el guanyador. En la cursa pel Senat també van imposar-se els demòcrates a Colorado, un altre estat decisiu. Després va venir Pennsilvània. I a aquestes hores l’atenció se centrava en Geòrgia, on es presenta un altre candidat de Trump, l’exestrella de futbol americà Herschel Walker Wisconsin. També cal esperar que passi a Carolina del Nord, Arizona i Nevada, tres altres dels estats considerats decisius per fer decantar el control del Senat a una banda o l’altra.

En la batalla per la Cambra de Representants, els republicans porten guanyats 193 escons davant els 170 demòcrates, tot i que encara falten per decidir 72 escons.

Per aconseguir el control de la cambra, sota control demòcrata, els republicans haurien d’aconseguir una victòria de cinc escons, és a dir arrabassar cinc seients als demòcrates sense perdre’n cap ells pel camí. D’acord amb les primeres projeccions, els republicans haurien assolit aquests cinc escons, tot i que encara queda molt de camí per recórrer per saber si podran mantenir aquesta avantatja fins al final de l’escrutini.

La presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata, Nancy Pelosi, va guanyar la reelecció, però no ha aclarit quin serà el seu futur polític. La líder demòcrata, que representa un dels districtes més progressistes dels EUA, va imposar-se al candidat republicà, John Dennis, amb més del 80% dels vots, segons The New York Times. Tot i això, Pelosi, de 82 anys, no ha dit si continuarà liderant els demòcrates a la Cambra quan prengui possessió el nou Congrés, el pròxim 3 de gener. En dues recents entrevistes, una a la PBS i l’altra a la CNN, va dir que el recent atac al seu marit influirà en qualsevol decisió que prengui sobre el seu futur.

Les legisladores demòcrates que integren “the squad” (la brigada), liderades per Alexandria Ocasio-Cortez, també van ser reelegides. Les integrants originàries de “la brigada”, Ocasio-Cortez, de Nova York; Ilhan Omar, de Minnesota; Rashida Tlaib, de Michigan; i Ayanna Pressley, de Massachusetts; van ser reelegides en els seus respectius escons a la Cambra de Representants. A l’espera de l’escrutini final, els primers resultats confirmen la profunda divisió que hi ha al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona