Política

estats units

El control de les Cambres als EUA, pendent després d’uns resultats molt ajustats

Nevada i Wisconsin tindrien representants republicans, Arizona seria demòcrata i a Geòrgia podria haver-hi una segona volta perquè cap dels candidats obtindria el 50% dels vots

El control de les dues Cambres als Estats Units continua pendent i és possible que així sigui durant els pròxims dies, després d’unes eleccions de mig mandat molt ajustades en les quals el Partit Demòcrata no ha tingut resultats tan dolents com els previstos, ni ha arrasat l’onada republicana que esperaven els conservadors.

En un país on no existeix una autoritat electoral central i on l’ombra del dubte sobre la integritat de la votació ha estat una de les protagonistes de la campanya, els resultats electorals previsiblement trigaran dies a confirmar-se, especialment per l’estret marge de les votacions.

Al Senat estatunidenc, segons les projeccions, tots dos partits apareixen igualats amb 48 escons, però encara queden per decidir quatre conteses clau: les de Wisconsin, Geòrgia, Arizona i Nevada.

Segons les projeccions dels mitjans, Nevada i Wisconsin tindrien representants republicans i Arizona demòcrata, mentre que a Geòrgia els candidats probablement hauran d’acudir a una segona volta després de no obtenir cap d’ells el necessari 50% dels vots.

Aquesta possible segona volta se celebraria el pròxim 6 de desembre, i d’ella dependria el futur de la Cambra alta si es confirmen la resta de projeccions. En les eleccions d’aquest dimarts és el candidat demòcrata, Raphael Warnock, qui ha aconseguit més suports, un estimat 49,4%, enfront del 48,5% del republicà Herschel Walker.

A més, les autoritats locals ja han començat a advertir que trigarien a confirmar els resultats oficials.

A Nevada, per exemple, la secretaria d’estat ha advertit d’una demora en el comptatge de milers de paperetes que es van enviar per correu, ja que la seva llei estatal electoral permet que les paperetes puguin arribar fins dissabte que ve, mentre fossin enviades aquest dimarts. Aquest vot sol afavorir els demòcrates i a ell s’aferra la senadora demòcrata Catherine Cortez Masto per a mantenir el seu lloc, que podria perdre, segons les estimacions, enfront del negacionista electoral Adam Laxalt.

Quant a la Cambra de Representants, tampoc es coneix encara quina formació la controlarà durant els pròxims dos anys, encara que els republicans van pel camí de recuperar la majoria.

Segons les projeccions dels principals mitjans dels EUA, els republicans s’asseguren 199 escons, per 172 dels demòcrates, però tots dos estan encara lluny dels 218 necessaris per a assegurar-se la majoria.

Si bé encara falten dies, o fins i tot setmanes, per a tenir una radiografia completa de la composició del Congrés estatunidenc durant els pròxims dos anys, una de les certeses de la nit electoral és que no va existir la prevista onada republicana i que el partit de Joe Biden no tindrà resultats tan dolents com temien.

A més, en les eleccions a governador, el Partit Demòcrata ha aconseguit arrabassar al Partit Republicà dues governacions, la de Massachusetts i la de Maryland. Encara que tots dos estats són de tendència progressista, durant els últims anys havien estat governats per republicans, i ara tornaran al control demòcrata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona