Política

estats units

El crucial escó de Geòrgia al Senat es decidirà en una segona volta

Els candidats demòcrata i republicà empaten amb un 49% dels sufragis

L’escó de l’estat de Geòrgia al Senat dels Estats Units que està en joc, crucial per a configurar la majoria de la Cambra Alta, es decidirà en una segona volta el 6 de desembre després que cap candidat hagi aconseguit el 50% dels vots.

Segons les projeccions dels mitjans, l’aspirant demòcrata, el reverend Raphael Warnock, i el republicà, l’exjugador de futbol americà Herschel Walker, van quedar pràcticament empatats amb prop del 49% dels sufragis. L’altre 2% va ser per a un tercer candidat, el llibertari Chase Oliver.

El resultat de les eleccions de mig mandat del dimarts en els estats de Geòrgia, Nevada i Arizona determinarà si els demòcrates conserven la majoria del Senat o si els republicans aconsegueixen el control de la cambra, la qual cosa dificultaria molt les coses al president Joe Biden.

En cas de seguir la tendència actual del recompte, Nevada es pintaria de color vermell republicà i Arizona de color blau demòcrata, de manera que la segona volta de Geòrgia serà la contesa decisiva.

No és la primera vegada que Geòrgia deixa en suspens als Estats Units. Fa dos anys, Biden va guanyar per la mínima a Donald Trump en aquest estat meridional, i això va ser utilitzat per l’expresident republicà per a denunciar falsament un frau electoral i forçar un recompte.

Aquest any, a més, l’escó del Senat per l’estat també va haver de definir-se en una segona volta, que finalment va anar a parar a les mans dels demòcrates.

El senador demòcrata Raphael Warnock, que aspira a la seva reelecció, va dir anit als seus seguidors en un hotel d’Atlanta que té “bones sensacions” i, fent referència a la seva professió de reverend baptista, els va demanar “mantenir la fe”.

El perfil de l’aspirant republicà és més polèmic. Walker, pupil de Trump, és una antiga estrella de futbol americà que ha fet campanya en contra de l’avortament a pesar que dues dones l’acusen d’haver finançat la seva interrupció de l’embaràs. “No he vingut aquí a perdre”, va exclamar Walker davant els seus fidels durant la nit electoral.

El control del Congrés dels Estats Units continua pendent després d’unes ajustades eleccions en les quals el Partit Demòcrata va aconseguir frenar l’onada republicana que preveien les enquestes i en les quals diversos candidats extremistes beneïts per Trump van sofrir una garrotada.

A Geòrgia, en canvi, el governador republicà Brian Kemp, distanciat de Trump des que va rebutjar les seves acusacions de frau en l’estat, va obtenir la seva reelecció amb comoditat enfront de la demòcrata Stacey Abrams, una reconeguda activista pels drets dels afroamericans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona