Política

Aragó es despenja ara de l’acord tècnic sobre els Jocs

Lambán en renega i assegura que presentarà una proposta alternativa “més justa”, així que no serà divendres en la signatura al COE

El govern ho qualifica d’“estirabot” i es nega a reobrir un debat tancat

El president d’Aragó, Javier Lambán, es va despenjar ahir de l’acord tècnic sobre la candidatura del Pirineu als Jocs d’hivern del 2030 que havien tancat la setmana passada membres del seu mateix govern en una comissió tècnica amb els de l’executiu català, l’estatal i el Comitè Olímpic Espanyol (COE). L’òrgan esportiu en va confirmar els termes dilluns en una carta enviada a totes les parts, en què se les citava aquest divendres a la seva seu a Madrid a fi de rubricar l’entesa en un acte oficial. Lambán, però, se’n va desmarcar ahir dient que l’acord es va precipitar després que els representants catalans es van aixecar de la sisena i última reunió –ahir el govern ho negava– i els aragonesos es pensessin que n’hi hauria una setena que mai va arribar. L’Aragó presentarà en breu la seva pròpia proposta alternativa, “més justa, adequada i equilibrada” per als dos territoris, deia Lambán, que va anunciar que, “si no canvien molt les coses”, no acudirà a la signatura de divendres, en què per part catalana hi ha confirmada la presència de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, per delegació del president Pere Aragonès.

Segons Lambán, l’organització no serà en un pla d’igualtat tal com exigien, ja que el repartiment de proves proposat “no és equilibrat” perquè segons ell els Jocs arriben a totes les comarques del Pirineu català –fals, perquè els dos Pallars i l’Alt Urgell tampoc tindrien proves, fet pel qual ja es van queixar dilluns– i no passa el mateix amb les aragoneses, i a més l’“envergadura esportiva” de les modalitats “afavoreix clarament Catalunya”. El document del COE indica que el país organitzaria l’esquí alpí (la Molina-Masella), el surf de neu i l’estil lliure (Baqueira-Beret) i l’esquí de muntanya (Boí Taüll), i el Palau Sant Jordi de Barcelona seria l’escenari de l’hoquei sobre gel. Tot i que el govern hauria volgut mantenir el patinatge artístic i de velocitat també a Catalunya, finalment va cedir perquè fos a Saragossa. Al Pirineu aragonès, a més, s’hi durien a terme el biatló i l’esquí de fons, i Jaca donaria cabuda al cúrling. Lambán ahir ho obviava, i insistia que “ha arribat el moment de la política”, per reiterar que abans de validar l’acord cal concretar altres “qüestions rellevants”, com el nom oficial de la candidatura, les seus de les cerimònies d’inauguració i clausura, i altres aspectes tècnics, organitzatius i de comunicació.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, constatava poc després l’“estupefacció” de l’executiu per l’“estirabot” de Lambán, ja que l’acord estava “consensuat i tancat” entre totes les parts després de mesos de converses “fluides”, com certifica la carta del COE. Per tant, no creu que s’hagi de reobrir per una “sortida de to” del president d’Aragó. “No té cap sentit, l’única interpretació que hi podem donar són els seus interessos electorals”, insistia la portaveu, que valora que l’actual és una proposta “molt bona” per a Catalunya, i es conjurava per “abandonar les polèmiques” i passar a la següent fase de treball de la candidatura. “Ja està tot dit i acordat en la proposta de distribució”, deia.

Plaja, a més, recordava que suposats punts de fricció que esmenta Lambán, com el nom i les cerimònies, “encara no s’han tractat”, i evitava pronunciar-se, tot i la insistència, sobre si Catalunya es veuria capaç de tirar endavant la candidatura en solitari –tal com de fet l’havia endegat– en cas que Aragó se n’exclogués definitivament. “Catalunya aposta per aquesta candidatura, hi creu i fa temps que hi està treballant. No aniré més enllà”, es limitava a dir.

El cap de l’oposició, Salvador Illa, evitava entretant prendre partit i agraïa la feina del COE, mentre demanava “serenor i diàleg” per empènyer el projecte. Illa entén que hi ha marge per a l’entesa: “Les coses acabaran bé”, cloïa.

El decret, en qüestió de dies

Independentment de la polèmica amb Aragó, el govern va fent i en els propers dies, “la setmana vinent a tot estirar”, el president signarà el decret d’impuls de la convocatòria de la consulta sobre si el Pirineu veu bé o no els Jocs, que fixarà l’àmbit on es farà. Plaja no aclaria encara ahir si al final inclourà només la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran com ha defensat fins ara, o incorporarà també el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès com reclamen aquestes comarques i diversos grups polítics, com Junts. Aragonès, que té la decisió final, està acabant de parlar-ne aquests dies en contactes a tots els nivells, a fi de fer-hi “participar” també les altres tres comarques. “S’escoltarà absolutament tothom, tothom hi tindrà veu i se’n donaran detalls en els propers dies”, reiterava ahir Plaja.

LES FRASES

No pot ser que la candidatura beneficiï una part en detriment de l’altra i que una part del Pirineu quedi sense el benefici dels Jocs
Javier Lambán
president de l’aragó
Ja estava tot acordat; aquesta sortida de to del president d’Aragó té molt poc sentit i només pot respondre a interessos electorals
Patrícia Plaja
portaveu del govern
Els Jocs són molt importants per al Pirineu, per a Catalunya, per a Aragó i per a Espanya. El diàleg ens portarà a bon port
Salvador Illa
líder del psc
Ara mateix tampoc se sap si Aragó forma part de la candidatura. Tenim la sensació que som davant d’un nou projecte fracassat
David Cid
portaveu d’en comú podem

Plans del govern contra el sensellarisme i possibles pandèmies futures

El govern va aprovar ahir el marc d’acció per a l’abordatge del sensellarisme a Catalunya 2022-2025, període en què el Departament de Drets Socials hi destinarà 97,8 milions, dels quals 20,2 ja enguany mateix. Els objectius del pla són reduir el nombre de persones que viuen al carrer –els últims recomptes del 2016 parlen de vora 5.800, tot i que la xifra ha crescut, i a més es calcula que són en total unes 60.000 les que no viuen en habitatges “dignes”–, reduir el temps que hi passen, atendre -les, incrementar el parc d’habitatge protegit per a persones sense llar, establir un model d’intervenció amb tots els agents implicats i crear un sistema de recollida de dades i d’informació fiable per planificar i avaluar millor les polítiques públiques en aquest àmbit. També ahir es va acordar impulsar una diagnosi concreta per abordar el problema de barraquisme a tota la llera del Besòs.

Entre altres acords, el govern va aprovar igualment el pla especial d’emergències per pandèmies, que recull el marc pràctic d’intervenció, arran dels aprenentatges per la covid, si en el futur s’esdevé una situació similar de pandèmia. Plaja va insistir a demanar al govern espanyol que retiri ja l’obligatorietat de les mascaretes a les escoles, començant pels més petits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]