Política

El Congrés blinda un cop més la unitat d’Espanya

El PP, el PSOE i Cs tornen a votar en contra del dret d’autodeterminació

“Quina mandra!” Així s’expressava ahir el portaveu del PNB, Aitor Esteban –una frase que també va voler fer seva Gabriel Rufián, d’ERC–, després que el PP tornés a portar al Congrés el debat sobre la defensa de la unitat d’Espanya, el blindatge de la Constitució i el rebuig “a qualsevol intent de referèndum de secessió d’una part del territori”.

Els conservadors van voler rebre l’estrena dels socialistes amb una proposició no de llei per la qual s’insta, un cop més, a l’executiu a arribar a un pacte d’Estat per a la defensa de la integritat territorial i de la Constitució. I el PSOE, igual que Cs, s’hi van sumar. Això sí, el representant del govern de Pedro Sánchez ho va aprofitar per criticar que els dos partits de dretes utilitzin el debat per competir al voltant de la bandera.

La cambra baixa, doncs, va reviure una discussió recurrent i “buida”, segons denunciava Gregorio Cámara, del PSOE. “Perquè s’entesten a solemnitzar el que és obvi?”, hi afegia. Tot i així, el grup va negociar amb el PP afegir que aquesta defensa de la integritat es conjugui amb el “reconeixement de la diversitat que s’expressa en el dret a l’autonomia de les seves nacionalitats i regions”, mentre forçava PP i Cs a continuar a la comissió sobre l’avaluació de l’Estat autonòmic –els taronja l’havien abandonat– i que s’incorpori un informe sobre el tractament “dels fets diferencials”.

Durant el debat, els d’Albert Rivera van intentar col·locar en la proposició no de llei la seva iniciativa per expulsar els grups catalans, bascos i canaris del Congrés tot establint per llei que s’hagi d’arribar al 3% estatal per poder tenir representació a la cambra. “Materialitzar-ho seria una mostra de la nostra proclamada voluntat de continuar en una Espanya unida”, sentenciava el portaveu de Cs, Joan Carles Girauta.

Jordi Xuclà, del PDeCAT, per la seva banda, va aprofitar el debat per exigir Sánchez que s’obri a un diàleg sense condicions i sense límits en la seva pròxima reunió amb el president Quim Torra, mentre que Rufián, com a representant d’ERC, va voler posar en evidència les contradiccions en el seu afany per exhibir “patriotisme” entre els tres partits estatals que ahir van avalar la proposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.