Opinió

sempre guanyen els mateixos

frederic porta

La història l'escriuen els vencedors

Esgota, aquesta persistència en la mentida. Ja ho proven, ja, amb mil estratègies inversemblants, malgrat que l'evidència resulta tan abassegadora que no se'n sortiran. Serem minoria, és clar, davant del bombardeig que ens envolta i ens emprenya a tothora amb foteses, invents del TBO i diversos fruits de l'enveja més primària. La majoria, però, són maquinacions d'alguns cervells murris, entestats a desviar l'atenció cap al Barça amb la murga dels regals rebuts. Aparten, de passada, el focus de les seves errades, a cops monumentals, i polítiques erràtiques. Ves, qui ens ho havia de dir, ens obsequien els poderosos líders del món mundial. Nosaltres, els catalans, tan fets a perdre, la minoria absoluta que encara no ha rebut la primera bufa, ja posa l'altra galta per costum. En tot cas, tanta maniobra falsa ens posa a punt de l'atac de feridura perquè no mirem més enllà del nas, mancats de pràctica. Això de ser el millor equip mai vist sona com si, en sec, entressis al bar de sempre i diguessis: «bon dia, sóc Carlos Slim, ja m'heu vist al Forbes, ho teniu tot pagat», quan ahir eres un més entre els patidors d'hipoteca a 30 anys, incapaç de voler recordar quantes quotes et quedaven per accedir a la llibertat. Avui, ets número u entre els milionaris i no te'n fas a la idea.

Qualsevol perdedor amb barra, es digui Mourinho o aquest Wenger que també ens ha sortit gasiu, allunya la seva responsabilitat recorrent a la gastada dita de «la millor defensa és un bon atac». Contra el Barça. Contra la bellesa feta futbol. I ja n'hi ha prou i massa de gelosia, d'aquesta cobejança que els cou i els impulsa a parlar de calendaris, expulsions, detalls i ximpleries. Del broc minúscul que altera el monumental paisatge pintat en els darrers anys per aquest club diferent, guanyador, reconegut pels intel·ligents, temut pels mediocres. Al final, la història l'escriuen els vencedors i aquesta que redacta encara el Barça perdurarà llargues dècades. No quedaran les excuses i queixes dels perdedors, sinó els recitals i les exhibicions contínues, la collita de títols justos. Contra el ridícul aliè, més val riure'ns a cleques. Aguantar la cridòria d'aquest safareig d'inútils és el peatge per ser tan bons. No se'n saben avenir. Que s'hi posin fulles.

NI UNA A qualsevol club, t'excuses així quan queden 33 punts i t'han acomiadat sense acabar ni la roda de premsa. O no li va passar això mateix a Schuster per dir que no podia guanyar al Barça? En canvi, al portuguès li riuen l'ocurrència. Fins aquí arriba el desfici actual del Madrid. Almenys, en públic, fa temps que Mourinho prepara la retirada. D'aquí tanta ximpleria. Si aquell Madrid de Mijatovic va guanyar la setena, qualsevol mitjania pot vèncer, però quan es tornin a quedar amb les ganes i a zero, veurem un gran castell de focs artificials. Com que Florentino no plegarà, ho farà el mister, ben pagat i amb tot un llibre d'arguments imaginats per tapar el fracàs. Perquè el seu serà un fracàs: no haurà pogut batre el Barça, l'objectiu per al qual va ser contractat.
CESC Per un matx no es mesura la qualitat d'un futbolista. I menys encara, la del fantàstic Cesc Fàbregas. Però l'eliminatòria ha de deixar lliçó apresa: ja n'hi ha prou de pagar sempre l'Arsenal el gust i les ganes. En aquest cas, no diuen que el jugador acaba fent la seva santa voluntat i va on vol anar? Doncs, baratet i cap a casa quan així ho desitgi. Res de pagar ni 45, ni 40, ni 30.
MESSI N'hi ha ben pocs d'historiadors de futbol. I encara pitjor: no hi ha fonts de coneixement on basar tesis i fixar corrents d'opinió. Però ens la juguem amb una: cap crack en l'elit de la història ha estat tan regular en l'aportació al seu equip com Leo Messi. Ni Pelé ni Maradona ni Cruyff ni Di Stéfano ni cap de l'anomenat segon nivell agafant tres o quatre temporades al màxim nivell com a referència. Ni tampoc ha estat millor acompanyat. I espera't.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.