Articles

Trossos

Vargas

Si el Nobel de Literatura és el que figura que és, un guardó amb criteris d'excel·lència literària, res a dir a Mario Vargas Llosa. Ha estat un escriptor sensacional, amb obres extraordinàries. Literàriament rellevant i influent. Se'n poden destacar moltes, però personalment em quedaria com a recomanació general amb La fiesta del chivo, potser la més espectacular de les novel·les llatinoamericanes de dictador.

Nobel

Si es vol presentar el Nobel a Vargas Llosa com a qualsevol altra cosa, més enllà dels criteris literaris, se li fa un mal favor. Figura que el Nobel no premia una llengua, una literatura, una cultura, un país, un gènere, un sexe, un continent o una ideologia. Si es fan servir com a criteris qualsevol d'aquestes consideracions, el Nobel passa a ser un instrument polític regit per quotes extraliteràries i deixa de tenir cap interès. Llavors toca a qui toca. Ha guanyat Vargas Llosa. I prou.

Criteris

Alguns ho van dir quan va morir Saramago. Altres de diferents ho diran amb el premi a Vargas Llosa. Alguns ho diem en tots dos casos, encara que un estigui als antípodes de l'altre: el Nobel no valida ideologies, sinó obres. Ha de servir perquè llegim les obres de Vargas Llosa o de Saramago, no per a altaveu de les seves idees, tan discutibles com les meves o les de qualsevol lector. Sobre Amèrica, sobre Catalunya o sobre el món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.