Opinió

Full de ruta

Pegar a un neonazi

Quanta distància ideològica hi ha entre un Donald Trump xenòfob i masclista i un Richard B. Spencer identitari antifeminista que defensa una Amèrica blanca?

Un encaputxat vestit de negre va propinar un cop de puny a la cara de Richard B. Spencer, un activista nord-americà d'extrema dreta, divendres a Washington després de la presa de possessió com a president de Donald Trump. Spencer estava fent declaracions per televisió sobre la granota Pepe, la mascota del moviment alt-right, racista, antiimmigració, xenòfob, antisemita i antifeminista, quan el desconegut se li va llançar al damunt, en un atac que recorda la bufetada que va rebre Mariano Rajoy a Pontevedra, o el cop de Duomo –amb una figura de la catedral de Milà– que va fer sagnar Silvio Berlusconi. Spencer és conegut per haver fet declaracions contra els jueus i haver utilitzat retòrica i eslògans nazis en actes en què s'han vist salutacions hitlerianes. Nega que se'l pugui etiquetar de nazi i prefereix ser descrit com un identitari que defensa l'Amèrica blanca, és a dir, un neonazi.

De seguida, el vídeo es va fer viral. Per les xarxes corrien fotogrames d'Indiana Jones pegant a un nazi o dibuixos del Capità Amèrica colpejant Hitler. “Qui ha dit que pegar a nazis està mal fet?”, deia un internauta. The New York Times en va fer un tema recollint la pregunta de les xarxes: està bé pegar a un nazi? La pregunta és perversa perquè incita a la violència, per això el diari no s'atreveix a plantejar-la directament i la posa en boca de les xarxes.

Ara bé, sí que convida a la reflexió sobre com alguns violents desprestigien l'antifeixisme, com perden les raons pel camí quan utilitzen els punys. Cada vegada que algú aplaudeix que es pegui a un neonazi la derrota de la paraula és més gran. La pregunta està mal formulada perquè planteja la possibilitat que pegar estigui bé. No, amics de The New York Times, no està bé pegar a un neonazi, ni a un terrorista, ni tampoc a un maltractador, ni tan sols pegar a Donald Trump. Sens dubte seria més interessant preguntar-se quanta distància ideològica hi ha entre el neonazi Spencer i el xenòfob Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.