Empreses

IUCT s'implanta al mercat brasiler amb una inversió inicial d'1,5 milions

L'empresa tecnològica per al sector quimicofarmacèutic i biotecnològic ha creat una ‘joint venture' amb una firma dedicada a l'anàlisi química

L'empresa s'ha situat en un territori on té força el clúster biotecnològic

L'empresa tecnològica IUCT, del grup Clade, que desenvolupa i transfereix productes, processos i tecnologies als sectors industrials biotecnològic, farmacèutic i químic, començarà a operar al Brasil el proper mes de maig.

La implantació d'IUCT en aquest mercat es fa mitjançant la creació d'una aliança d'empreses amb la firma brasilera Microbioticos, una pime situada a Campinas (São Paulo) i especialitzada en anàlisis químiques.

El president executiu d'IUCT, Josep Castells, explica que l'objectiu de l'aliança és desenvolupar en aquest país la divisió de transmissió de coneixement, considerada una de les principals línies de negoci que té la firma catalana. “Hem cregut que la millor manera d'entrar en aquell mercat era fer-ho acompanyats per un soci local”, afegeix Castells.

L'empresa calcula que la implantació la portarà a terme en un període de tres anys. Durant els primers cinc mesos IUCT realitzarà una anàlisi sobre com respon el mercat a l'oferta tecnològica i en funció d'aquesta primera fase anirà desenvolupant les altres dues etapes.

En la segona, la companyia consolidarà les activitats a l'estat de São Paulo i en la darrera preveuen ampliar la col·laboració amb d'altres laboratoris.

Castells avança que el desplegament de tota l'activitat al Brasil suposarà una inversió total d'uns 1,5 milions d'euros aproximadament. “La major part de l'aportació econòmica es produirà en la tercera fase d'implantació, un cop consolidada l'activitat”, explica Castells.

Per al primer any d'implantació al mercat brasiler IUCT calcula que un 10% de la facturació de l'àrea de transmissió de coneixement provingui del Brasil. Per al 2012 , preveuen arribar al 20%, i al tercer exercici de presència en aquell mercat esperen que aquest aporti un terç del volum de negoci d'una de les divisions.

Però l'empresa catalana no vol desenvolupar només una línia de negoci. Castells avança que un cop implantada la divisió de transmissió de coneixement, es planteja donar més dimensió a l'activitat comercialitzadora de la resta de divisions i expandir-se.

No és casual que IUCT hagi escollit l'estat de São Paulo per obrir camí al Brasil. Aquest estat està considerat la locomotora industrial del país (amb un 20% de la població total aporta prop del 40% del PIB nacional). Campinas, a més, amb 1,5 milions d'habitants i situada a uns 90 quilòmetres de São Paulo, és la segona ciutat més gran de l'Estat, i és allà on es concentra el clúster industrial biotecnològic i farmacèutic més gran del Brasil. A més, la indústria química de consum i la química fina tenen una presència molt important en el territori.

La implantació al Brasil no és la primera experiència de la firma catalana a l'exterior. Al Japó, ja hi són presents mitjançant un acord de distribució amb una companyia local situada a prop de Tòquio i on recentment han reforçat l'activitat comercial. “La nostra vocació internacional no vol reduir-se només a mercats desenvolupats, creiem que els anomenats BRIC (Brasil, Rússia, Índia i Xina) ofereixen moltes oportunitats”, sentencia Castells, qui avança que el mercat dels EUA és el pas següent.

IUCT té, a més a més, altres activitats internacionals en marxa com ara l'acreditació a França per convertir-se en un laboratori homologat on desenvolupar projectes d'R+D per a empreses franceses.

RECERCA.

La firma creada l'any 1997 ha treballat per a més de 550 empreses en total, per a les quals ha fet projectes d'investigació i desenvolupament.

Recentment ha redefinit la seva estructura empresarial, de manera que ha creat una empresa mare: IUCT Corporation, de la qual depenen les tres divisions. La primera és la branca de creació i transmissió de coneixement. La segona branca, sota el nom IUCT Emprèn SL, promou la creació de spin-off que ajudin a impulsar empresarialment la recerca de la primera divisió, i, finalment, la tercera s'ocupa de desenvolupar, gestionar i explotar els immobles que tingui el grup. Entre aquests hi haurà la nova seu que tenen pendent construir a Mollet del Vallès i per a la qual hi ha prevista una inversió de 6 milions d'euros.

Al 2010 IUCT va facturar 5 milions d'euros, un 3,3% més que un any abans. L'empresa dóna feina a 45 persones, el 90% de les quals són llicenciats i doctors.

La companyia, amb seu a Mollet del Vallès (Vallès Oriental), és un dels 13 membres que té el grup cooperatiu Clade. IUCT, tot i que no és cooperativa, té un model d'empresa basat en les persones que promulga Clade.
Facturació 2010
5 M€
Treballadors
45
Any de fundació
1997


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.