Opinió

art & CO

pilar parcerisas

L'art des de la perifèria


Salt com a referència

A mesura que el cos social comença a ser més protagonista de la història, les perifèries exhibeixen la seva potencialitat cultural d'una manera espontània i enriquidora, enfront de la dinàmica més turística i consumista de les grans capitals. Això és el que succeeix a Salt que, poc a poc, va recuperant presència a l'espai públic des de la Casa de Cultura de les Bernardes, un gran equipament en metres quadrats que fins fa poc estava abandonat als llimbs de la letargia dels funcionaris de torn. Una població tutti colori pel seu alt grau d'immigració és un gran potencial per a la cultura, que cal cuidar. Formació, exhibició i promoció de la cultura i l'art és el camí emprès per les Bernardes, que en relativament pocs mesos ha aconseguit endreçar l'ús d'aquest espai amb una posada al dia de les funcions, de la senyalització, de les exposicions, tot aconseguint ser un focus d'atenció més enllà de la localitat.

Fotoperiodisme

Un dels camps que ha abordat és el del fotoperiodisme, primer amb una exposició d'Agustí Centelles, República, guerra, exili (1934-1939), un testimoni únic sobre el bombardeig de Lleida, el retorn a Catalunya del mateix Centelles i tants altres exiliats, i la fotografia vista com a arma de lluita contra els actes criminals. I ara, fa pocs dies, l'obertura d'una altra significativa exposició del repòrter gràfic gironí Pep Iglesias, de llarga trajectòria al Diari de Girona i al Diari d'Andorra, i en agències internacionals com la Cover, avui absorbida per la Getty Images. L'exposició es titula Ja en tinc prou. L'autor exposa un final d'etapa d'una professió basada en la indiscreció que, amb la democratització de la fotografia gràcies a la digitalització, tothom ha esdevingut col·laborador gràfic en potència dels mitjans.

El Lab i els nous valors

Les Bernardes ha obert altres sales a la creació de la pintura contemporània, exhibint com a exemple dos treballs complementaris, el de Jordi Abelló, que se centra en el retrat múltiple d'un únic model: una prostituta de carretera, una mirada psicològica a la persona, al seu interior, a través del seu rostre; i les pintures i dibuixos de Xevi Sala que, a partir dels models humans i personals dels internats al psiquiàtric de Salt, construeix una mirada crítica sobre una societat esgarriada de tall nord-americà. I per crear un cert debat, s'ha creat el LAB Bernardes, un full volant de quatre pàgines que ha llançat el número zero, Art i Economia, amb ànim de despertar les neurones intel·lectuals que la crisi ha deixat al voral. Un projecte editorial del director del centre, Robert Fàbregas, amb l'assessorament d'Eudald Camps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia