Música

CIUTAT. DE FESTIVALS

xavier castillón

‘Blues' etern i molt més

Els festivals gironins ja han avançat una part de les seves programacions pel 2014. Girona impulsa la marca ‘Ciutat de festivals' amb propostes ja consolidades com ara el Black Music Festival –compartit amb Salt–, Strenes i A Cappella

El divendres 26 de març del 2004, ja gairebé fa una dècada, John Mayall va actuar a la sala La Mirona de Salt, dins del Black Music Festival. En aquell moment, el pare del blues britànic ja tenia 70 anys i, tot i que la seva actuació va ser molt enèrgica –la seva imatge imponent, amb una samarreta blanca de tirants, ja és una de les més icòniques de la història del festival–, la gran majoria dels presents vam tenir la sensació de moment històric i irrepetible, perquè intuíem que mai més podríem veure el gran bluesman blanc en un escenari. Gran errada! John Mayall tornarà a actuar en el Black Music Festival el 7 de març vinent, en aquest cas a la sala Montsalvatge de l'Auditori de Girona, en plena gira commemorativa del seu 80è aniversari, edat que va estrenar el 21 de novembre passat sense que hi hagi cap indici que el líder dels referencials Bluesbreakers tingui ni la més remota intenció de jubilar-se. Ara mateix està en plena gira americana i al febrer travessarà l'Atlàntic per portar a terme una gira europea tan intensa que, en dos mesos, inclourà més de cinquanta concerts en diversos països, sis dels quals a l'Estat espanyol. Actualment, Mayall actua acompanyat per Rocky Athas (guitarra), Greg Rzab (baix) i Jay Davenport (bateria).

El concert de John Mayall serà un dels més destacats de la tretzena edició del Black Music Festival, que tindrà lloc de l'1 al 22 de març a La Mirona, l'Auditori de Girona i el Teatre de Bescanó com a escenaris més destacats. El festival s'inaugurarà el dissabte 1 de març a La Mirona amb un concert dels barcelonins The Excitements que servirà també per presentar una nova formació gironina, Calista Walks, amb la cantant Sandra Fern i els guitarristes Francesc Ubanell i Lluís Costa. També actuaran a la sala saltenca, el 14 de març, la banda nord-americana Big Sam's Funky Nation –liderada pel trombonista de la Dirty Dozen Brass Band– i Guillamino amb la seva nova banda, The Control Z's, una formació de set músics catalans que sonen amb un groove impressionant. L'avançament de programació del Black Music inclou també l'actuació dels barcelonins Ol'Green, el 9 de març a Bescanó, i els concerts de Joan Chamorro amb La màgia de la veu de les joves jazzwomen Eva Fernández, Andrea Motis i Magalí Datzira (21 de març) i The Gospel Viu Choir (22 de març) a l'Auditori.

Les ‘Strenes' de Quintana i Dausà

També dins l'oferta creixent de Girona, ciutat de festivals, Strenes ha avançat alguns concerts de la seva segona edició, que tindrà lloc del 27 de març al 13 d'abril, amb un satèl·lit destacat fora d'aquestes dates, que serà l'estrena a la ciutat del nou disc d'Els Amics de les Arts, el 30 de maig a l'Auditori. En aquest festival especialitzat en estrenes de discos i espectacles, Gerard Quintana hi presentarà el 28 de març a l'Auditori el seu nou disc, Tothom ho sap. El 4 d'abril, al Teatre Municipal, hi tindrà lloc l'estrena del nou disc de Joan Dausà, i Pau Riba i Comelade faran volar a La Planeta les seves Mosques de colors.

El festival Girona A Cappella també ha avançat un concert: el de la prestigiosa formació vocal britànica The Swingle Singers, amb mig segle d'història, mig centenar de discos i cinc premis Grammy, que actuarà a l'Auditori el 10 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia