La Mostra de Jazz portarà a Tortosa les veus de Take 6 i de Diego «El Cigala»

El festival se celebrarà del 29 de juny al 5 de juliol i hi participaran 122 músics agrupats en 25 formacions o solistes

La crisi no ha afectat la quantitat ni la qualitat de la Mostra de Jazz de Tortosa, que enguany arriba a la setzena edició. Així ho van deixar clar ahir els organitzadors, l'Ajuntament de Tortosa i Acadèmic. L'únic canvi és la reducció d'un dia de programació de concerts d'una mostra que, en grans xifres, aplegarà del 29 de juny al 5 de juliol un total de 122 músics i 25 actuacions en diversos espais de la capital del Baix Ebre. El cap de cartell serà Take 6, un grup de jazz a capella nascut a Alabama els anys 80 i que ha heretat la tradició dels grups de gospel dels anys cinquanta. El grup ha estat premiat amb diversos Grammy i més d'una vegada s'ha situat en la llista d'èxits de jazz contemporani. El de Tortosa és l'únic concert programat a l'Estat, segons va destacar el regidor de Cultura, Joan Caballol. L'altra gran actuació serà la de Diego El Cigala. «Presentarà el seu últim disc, Dos lágrimas, i la de Tortosa de moment és l'única actuació programada a Catalunya», va manifestar el director del festival, Xavier Bertomeu, que també es va encarregar de justificar la presència d'un intèrpret de flamenc en un festival de jazz. «Des de la seua col·laboració amb Bebo Valdés, El Cigala també introdueix en la seua música pinzellades de jazz», va dir Bertomeu. També cal destacar l'actuació de l'Orquestra del Taller de Músics, que enguany celebra trenta anys i que per tant és la banda homenatjada per la XVI Mostra de Jazz de Tortosa. Aquestes tres actuacions són de pagament (els preus oscil·len entre els 6 i els 30 euros) i es faran a l'Auditori Felip Pedrell. La resta de concerts es repartiran en diversos espais de la ciutat (restaurants, bars, places...) i seran gratuïts.

Entre els grups cal destacar Just 4 Fun, guanyador de l'Espai del Jazz Jove dels Països Catalans del 2008, i Bric a Brac, que inaugurarà la Mostra de Jazz el dilluns 29 de juny; també, Federico Mazzanti i grups del territori com ara el Cor Flumine, que experimenta amb els sons jazzístics. El pressupost del festival d'enguany puja a 120.000 euros i és semblant al dels anys anteriors. L'Ajuntament de Tortosa hi aporta el 40% del pressupost, un 20% prové de fons privats i el 40% restant és d'altres institucions.

Cuina «cajún»

Al marge de les actuacions musicals, la Mostra de Jazz manté les activitats dels anys anteriors, com ara la Mostra de Cuina Cajún, en la qual participen bona part dels restaurants de la ciutat. S'han programat dues exposicions: una dels cartells que han participat en el concurs de la Mostra de Jazz, al bar Sport, i una altra de pintures de Ricardo López Simón, a l'Hotel Corona. Es diu Espiando el sonido, i són quadres de músics de jazz en plena acció. A més, també es manté l'Espai del Jazz Jove dels Països Catalans, i en aquesta edició s'obre a tots els municipis de les Terres de l'Ebre, de manera que alguns grups i solistes que participaran en aquest espai també actuaran en localitats diverses, encara per determinar, del territori. Enguany s'han inscrit en aquest espai 56 grups, més del doble dels que ho van fer l'any passat.

ACTES PRINCIPALS

Dilluns 29 de juny
21 h. Acte inaugural. Concert de Bric a Brac i Baldanada Cajún. (plaça Barcelona)
Dijous 2 de juliol
22.30 h. Original Jazz Orquestra del Taller de Músics. Homenatge pels seus trenta anys. (Auditori Felip Pedrell)
Divendres 3 de juliol
22.30 h. Take 6 (Auditori Felip Pedrell)
Dissabte 4 de juliol
22.30 h. Diego El Cigala (Auditori Felip Pedrell)
24 h. Concert de cloenda. Jazz-Dj & Copes (restaurant Julivert)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.