Cultura

L'arxiver infatigable

Els investigadors gironins homenatgen Josep M. Marquès amb un llibre que aplega més de 60 estudis

El maig de l'any 2007, els investigadors reunits a Rabós d'Empordà en la XII Trobada de Centres d'Estudis Locals i Comarcals, assabentats de la delicada salut de l'historiador i arxiver diocesà Josep Maria Marquès, van proposar la preparació d'un llibre de reconeixement a la seva incansable labor de recerca que reunís aportacions dels estudiosos gironins en les principals temàtiques que havien interessat l'homenatjat, des de la història de l'Església a l'arxivística, la litúrgia i el patrimoni cultural. Pocs mesos després, al novembre, la mort de Marquès, que havia acollit la proposta dels seus col·legues amb un desapassionat “cap inconvenient per la iniciativa”, va sorprendre la comissió encarregada de coordinar el volum en ple procés de recollida dels treballs, que finalment han pres forma a Miscel·lània en honor de Josep M. Marquès, editat conjuntament pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona i Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

El llibre, de quasi 700 pàgines i a cura de Pep Vila i Narcís Figueras, aplega finalment 63 estudis de reconeguts investigadors i professors gironins, com ara Dolors Condom, Antoni Egea, Francesc Feliu i Joan Ferrer, Xavier Renedo, Marc Sureda, Josep M. Nolla, Pep Valsalobre, Pere Freixas, Josep Pujol i Coll, Josep Clara, Joan Domènech, Àngel Jiménez, Salomó Marquès, Enric Mirambell, Joaquim M. Puigvert i Joaquim Rabaseda. A banda de les aportacions erudites, el llibre conté un estudi biogràfic de Marquès signat per mossèn Joan Bada Elias, completat amb un àlbum fotogràfic amb imatges familiars i d'altres que il·lustren l'activitat per la qual l'historiador i teòleg va ser conegut entre els seus companys de recerca com ‘l'home del carretó', pel transport rudimentari que va enginyar per traginar llibres i lligalls des de l'Arxiu Diocesà a la sala de consulta del Seminari.

La presentació de la miscel·lània en homenatge a aquest investigador infatigable tindrà lloc dimarts, a l'Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona (19 h), i és previst que hi assisteixin el bisbe, Francesc Pardo, el vicepresident de la Diputació, Roger Zamorano, els curadors de l'edició i mossèn Joan Bada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.