el reportatge

Un castell renovat

L'Ajuntament de Cubelles millorarà l'entorn de l'edifici l'any vinent i n'adequarà l'interior per a visites

nova plaça i il·luminació. La plaça del Castell de Cubelles està ara sense pavimentar i hi ha una tanca metàl·lica que la separa del mur exterior derruït i cobert de vegetació. Les obres preveuen instal·lar-hi llambordes, reconstruir el mur i il·luminar l'edifici.

Un paviment de llambordes, una nova il·luminació i un mur exterior reconstruït contribuiran a renovar la plaça del Castell dels Marquesos d'Alfarràs de Cubelles a partir de l'any vinent. L'Ajuntament del municipi i la Diputació de Barcelona, a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, han arribat a un acord per executar les obres de reconstrucció de la plaça del Castell, un projecte que superarà els 300.000 euros d'inversió. El municipi té un pla d'usos que recomana acabar d'adequar les sales interiors del castell i moblar-les per poder realitzar-hi visites guiades i actes culturals, aprofitant un dels edificis històrics més rellevants del municipi.

Ara, la plaça del Castell no està pavimentada, i té una tanca metàl·lica que envolta un talús de terra, després que el mur existent caigués fa uns anys a causa d'una tempesta. Ara, la Diputació pretén «recuperar el mur i la plaça, per deixar-la utilitzable novament», segons ha explicat l'alcaldessa de Cubelles, Maria Lluïsa Romero, que preveu que les obres comencin a final de l'any 2010. La regidora de Cultura, Prudencia Carrasco, indica que, a banda de pavimentar la plaça, també s'instal·larà una nova il·luminació, de les mateixes característiques de la que envolta el campanar.

A banda de la reforma de l'entorn, l'Ajuntament continua apostant per rehabilitar l'interior de l'edifici. A principis d'enguany van començar els treballs per ampliar el recinte recuperant l'antiga establa d'animals perquè es converteixi en una sala d'exposicions; a través d'un vidre instal·lat al terra, els visitants de la futura sala podran apreciar les tines on es fermentava el vi en època romana. El pla d'usos de l'edifici també preveu habilitar els espais interiors del castell i instal·lar-hi «mobles de l'època», segons la regidora de Cultura. Es tracta de «sales molt petites» en què es podran fer «visites didàctiques i actes culturals de petit format», com per exemple concerts.

L'alcaldessa de Cubelles ha reconegut que a l'interior del castell «encara hi ha molta feina a fer» i que «hi ha usos que no es podran fer mai». Sí que es podrà apostar, però, pels usos culturals, segons Romero. L'edifici ja disposa de les instal·lacions del Museu Charlie Rivel i de l'oficina de turisme de Cubelles.

Els darrers dies, una empresa contractada per la Diputació està netejant les pintades de la façana de l'edifici. Una altra de les actuacions pendents és la reparació de la torre del castell, malmesa el juliol del 2008. Segons el govern local, quan acabin les festes de Nadal la reparació estarà finalitzada.

Totes les actuacions realitzades al castell estan consensuades amb el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació, encarregat de la rehabilitació de l'edifici des del 1993, quan l'administració provincial i l'Ajuntament van signar un conveni de col·laboració per rehabilitar progressivament un edifici que data del segle XVII.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.