Alella blindarà el sòl no urbanitzable per evitar un creixement desmesurat

La revisió del POUM aposta per ampliar el cementiri i agrupar les instal·lacions esportives

El pla general d'Alella és del 1987 i s'havia de revisar el 1999. Tot i això, si res no canvia, la modificació del planejament urbanístic arribarà amb 10 anys de retard. En l'últim mandat, el govern municipal va deixar el procés a mig fer. Va encarregar els treballs a una empresa i va iniciar un procés de participació ciutadana, però el projecte no va arribar a cap port. Ara el govern, liderat pel mateix grup municipal, ha recuperat aquella documentació, hi ha inclòs la informació relativa a la nova normativa i impulsa un altre procés de participació.

El document que es portarà a debat, i que va ser aprovat en el ple pel govern local (ERC-LG i PSC) amb el suport de CIU i COR, es mostra clarament a favor de la contenció urbanística, en contraposició al que havia fet en dècades anteriors, en què Alella es va caracteritzar pel seu àgil creixement constructiu. «Es tracta d'un POUM concebut des del sòl no urbanitzable, com si haguéssim anat a la vinya i, des d'allà, miréssim la vila», explica el primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Àlex Asensio (ERC-LG). Per això, segons explica Asensio, l'objectiu és que les «dues terceres parts del terme municipal estiguin protegides». En un municipi que no ha d'experimentar una gran expansió, els grans reptes que marca el POUM són la mobilitat, l'habitatge social i els equipaments. En aquest últim capítol, les prioritats són l'ampliació del cementiri i un nou complex esportiu integrat amb serveis com ara una pista d'atletisme reglamentària i un equipament terciari a la zona de la Miralda. «Som un dels municipis amb més nivell de titulació del Maresme, però amb un PIB molt baix, la gent marxa a treballar fora i volem canviar aquesta dinàmica», apunta el primer tinent d'alcalde alellenc. La Miralda, a tocar de la sortida de l'autopista, juntament amb la Serreta i el Pla, són els tres nous punts de centralitat que proposa el planejament.

Coincidint amb l'aprovació de l'avenç del POUM, el govern municipal ha decidit suspendre les llicències en aquells àmbits del sòl urbà i urbanitzable susceptibles d'afectació en el nou planejament.

Sessió pública, avui

Aquest model de futur, però, encara no es definitiu. Aquest vespre, a dos quarts de 9 del vespre, comença la primera de les tres jornades de participació a Can Lleonart. Aquesta tractarà de mobilitat i en les properes, previstes pel dimecres 16 i el dilluns 21, es debatrà sobre el sòl urbà i el sòl protegit, respectivament. A més, per completar aquest procés de participació s'ha obert el lloc web alella2025.cat, des d'on es pot accedir a la documentació prèvia a la revisió del POUM. Segons els càlculs del govern, un cop recollides totes les opinions, el POUM hauria de ser aprovat inicialment en el ple municipal abans de l'estiu del 2010.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.