Tordera pressiona Medi Ambient per les depuradores pendents a les urbanitzacions

El conseller Baltasar visita les obres de l'EDAR de l'Alt Maresme i assegura que s'acabaran a temps

La construcció de les cinc depuradores a les urbanitzacions de Terra Brava, Sant Daniel, Àgora Parc, Les Farreres i Can Domènec hauria de resoldre el problema que aquests nuclis tenen des de fa molts anys en relació als abocaments d'aigües residuals sense depurar a les rieres. «La paradoxa és que mentre l'Ajuntament de Tordera i els veïns de les urbanitzacions han fet grans inversions per anar canalitzant aquestes aigües han de mantenir la fossa sèptica al costat de casa perquè no hi ha cap sistema correcte d'evacuació», diu l'alcalde. Segons Joan Carles García (CiU), el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manuel Hernández, va explicar ahir que els projectes de les depuradores de Terra Brava, Sant Daniel i Àgora Parc estan enllestits i l'únic que falta és adjudicar-los. «Els equipaments de Les Farreres i Can Domènec estan en fase de redacció, però tant el director de l'ACA com el mateix conseller ens han assegurat que s'està treballant perquè s'enllesteixin en el curs d'aquest any», ha manifestat l'alcalde.

El conseller Baltasar va coincidir amb l'alcalde sobre la urgència de resoldre les depuradores pendents a les urbanitzacions. «Estem en la bona línia de resoldre la qüestió de la depuració en totes i cadascuna de les urbanitzacions de Tordera en què això està pendent», va dir el conseller, que hi va afegir que «d'aquí a pocs dies hi ha una reunió entre l'ACA i el consistori per acabar de concretar els aspectes pendents».

La dessalinitzadora

El conseller Baltasar també va visitar ahir les obres de la nova captació d'aigua de mar de la dessalinitzadora de la Tordera. Paral·lelament, s'estan fent les obres d'ampliació de la planta que, de 10 hectòmetres cúbics d'aigua dessalinitzada passarà a tenir-ne 20. La dessalinitzadora és a Blanes, però ofereix servei de tractament d'aigua a onze pobles del nord del Maresme. El conseller va incidir, durant la visita a les instal·lacions, que el nou sistema de captació farà millorar molt els actuals punts des d'on es recull l'aigua de mar. Aquests es troben a la platja i es veien constantment afectats per les llevantades i el fort onatge. Ara l'aigua arribarà a través d'un túnel que s'endinsarà al mar a més de 600 metres de la costa. Les obres d'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera van ser una de les actuacions que es va accelerar durant el període de sequera que va afectar fortament Catalunya entre els anys 2007 i 2008.

L'última gran depuradora catalana, feta a finals del 2010

L'EDAR de l'Alt Maresme, en paraules del conseller de Medi Ambient i Habitatge, «és l'última gran depuradora que es farà a Catalunya», i donarà servei de sanejament als municipis de Pineda de Mar, Calella, Santa Susanna, Palafolls i Malgrat de Mar. La instal·lació, ubicada a l'antiga pedrera de Montpalau, es farà semicoberta «i incorporarà les millors tecnologies disponibles». Francesc Baltasar, que va estar acompanyat per l'alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC), va assegurar que l'equipament «estaria enllestit d'aquí a un any i mig». Pel conseller, els trets més destacats de l'obra corresponen a la seva integració en el paisatge, a la incorporació definitiva del tractament de l'aigua depurada per al seu aprofitament posterior i a l'habilitació d'una àrea de coneixement perquè especialistes i persones, a títol individual, puguin conèixer i observar en directe el seu funcionament. L'EDAR de l'Alt Maresme té un pressupost global que supera els 52 milions d'euros, dels quals 14,4 han estat finançats pels fons de cohesió de la Unió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.