Medi ambient

Defensen la tala d'un màxim de 5 o 6 arbres a Cadaqués

L'últim estudi sobre els plàtans contradiu els que va fer l'Ajuntament i redueix de 19 a 6 els arbres que es tallarien

Els arbres de l'avinguda Caritat Serinyana de Cadaqués no presenten cap risc superior a la categoria de lleu i no requereixen actuacions urgents. Aquesta és una de les principals conclusions de l'últim informe sobre la salut dels plataners de Cadaqués. L'estudi, al qual ha tingut accés aquest diari, desmunta l'argument de la seguretat i el perill imminent que va portar l'Ajuntament a encarregar la tala de 19 dels 33 arbres de l'avinguda. Segons aquest últim treball, elaborat per l'empresa Doctor Árbol, el risc de trencament associat a les cavitats (arbres buits) és pràcticament nul. Es confirma que només hi ha un arbre mort, i com a màxim es justificaria la tala de cinc o sis arbres en què es diagnostica una vitalitat baixa i una esperança de vida de tres a sis anys.

Sobre la majoria d'arbres de l'avinguda es conclou que tenen unes característiques suficients per mantenir-los i, si bé s'admet que alguns tenen defectes, la valoració és que encara no són defectes greus. Així mateix, com que es tracta d'arbres amb “un elevat valor històric”, no només se'n recomana el manteniment, sinó fins i tot que es declari l'arbreda com a element d'interès local.

Afegir-n'hi més

També s'aconsella que, si es perden arbres deteriorats, no només siguin substituïts, sinó que s'introdueixi algun exemplar més “per recuperar l'efecte túnel que existia i s'ha anat perdent per la pressió urbanística”. El consistori, en canvi, apostava per no substituir tots els que es talarien argumentant que no hi ha prou espai.

Sobre les plagues que afecten els arbres, l'estudi cita principalment la Massaria i els tèrmits, que provocarien danys reparables amb esporgues i treballs de poda. De fet, l'estudi distingeix entre “una sensació de risc” i el risc real –que no s'haurien de confondre–, i diu que, quan existeix, és d'una categoria “molt poc preocupant”.

Aquest últim estudi el va encarregar el Centre Cultural Cadaqués. Fonts de l'entitat expliquen que es traduirà en castellà i anglès per fer-ne difusió, i que després d'informar-ne els veïns que es van apuntar al moviment Salvem ses Arbres, també es comunicarà a l'Ajuntament al llarg d'aquesta setmana entrant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia