Medi ambient

Noves trampes contra la mosca de l'olivera

Instal·len un nou sistema que permet substituir la fumigació amb plaguicides

L'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l'olivera al Baix Ebre i el Montsià ha impulsat una nova iniciativa que consisteix a instal·lar 400.000 trampes per substituir les fumigacions en la lluita contra la mosca de l'olivera. A aquest nou procediment s'han acollit els propietaris de 20.000 de les 27.000 hectàrees de conreu, que disposaran de l'efectivitat de les trampes al llarg d'un any per millorar el control de la plaga.

Endèmica de la zona del Baix Ebre i el Montsià, la plaga de la mosca de l'olivera és un dels principals problemes al qual s'enfronten els agricultors cada campanya. La picada de l'insecte no només redueix considerablement la qualitat de l'oli sinó que també fa que es perdin moltes tones de producció, ja que les larves que diposita a dins del fruit es mengen la polpa. En l'aspecte econòmic, el sindicat Unió de Pagesos calculava, a principis del 2014, una pèrdua del 40% de la collita a causa de la sequera i l'acció de la plaga.

El trampeig massiu que s'aplica des d'aquest mes de juny als camps de la zona és una de les alternatives estudiades des de fa dues dècades a la lluita química que, segons els experts, pot millorar considerablement els resultats que fins ara s'obtenien amb la fumigació amb plaguicides mitjançant avionetes. Una fórmula que la Unió Europea intenta arraconar i que topava, també, amb problemes de finançament. Precisament, a través dels fons del pla de desenvolupament rural 2014-2020, les autoritats comunitàries incentiven amb ajuts els productors que s'hi acullin. En el cas del programa que capitaneja l'ADV de l'olivera del Baix Ebre i el Montsià, seran entre 1,5 i 2 milions d'euros que es destinaran a finançar la mesura.

Per materialitzar sobre el terreny el trampeig, l'ADV ha contractat una empresa especialitzada del territori, Probodelt, que des del 1999 estudia i instal·la aquest tipus de sistemes a arrossars i camps de fruiters. Sembla que els assajos previs efectuats l'any passat en una finca de la Galera (Montsià) van constatar la millora de l'efectivitat respecte als tractaments amb avioneta i van permetre fixar com a idònia una densitat de vint trampes per hectàrea, una mitjana d'una trampa per cada quatre arbres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.